TARIEVEN SWM HOGER, WATERDRUK LAGER

De laatste maanden is er sprake van regelmatige onderbrekingen in de levering van goed drinkwater. De enorme lage waterdruk in verschillende gebieden in en rondom Groot-Paramaribo, is zeer zorgwekkend. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft steeds getracht te communiceren dat een of ander onderdeel stuk is en dat er daarom er problemen zijn opgetreden met de watertoevoer. Gebruikers werden daardoor genoodzaakt om water te kopen bij verschillende waterleveranciers die al snel SRD 500 vroegen voor de levering van een kubieke meter. Dit, terwijl zij een kub inkopen voor nog geen SRD 50. Dit is naar onze mening een zware boevenstreek, maar in nood heeft de consument weinig keus, want water is onderdeel van een eerste levensbehoefte. Daarnaast zijn externe waterleveringen geen duurzaam of op termijn gezond alternatief, omdat de onderbrekingen zuurstofvorming en verschillen in de waarden en hardheid teweegbrengen.

De SWM heeft wel haar waterprijzen bijgesteld, maar levert heel slecht goed drinkwater. Dit is dan pas het begin, want de subsidie op water zal ook dit jaar worden afgebouwd. Hiermee willen wij stellen, dat de tarieven voor water zullen worden verhoogd, maar de waterdruk is lager.  Wij denken dat de SWM daadwerkelijk de prijs moest aanpassen, maar ook de nodige investeringen en het onderhoud van haar apparatuur moet gaan optimaliseren. Dit kan absoluut niet zo doorgaan. Telkens is er wat aan de Van Hattenweg met de pompen of de elektriciteitsvoorziening aan de hand en wordt er om begrip van de samenleving gevraagd.  Maar de SWM stelt wel steeds het geduld van de afnemers in Paramaribo en Wanica op de proef. Hele productiebedrijven zijn door deze watermisère niet in staat op een ordentelijke wijze te functioneren. Voorts zijn agrarische sectoren getroffen door een verhoging met een factor van bijna het drie- tot vierdubbele van de oude prijs, zonder vooraankondiging of onderbouwing van de prijszetting. Vanwege de leiding van de SWM is enige tijd geleden meegedeeld, dat het bedrijf minstens USD 7 miljoen nodig heeft om alle zaken wederom op orde te krijgen en de broodnodige vervangingsinvesteringen te plegen.

Voor Keerpunt is het niet duidelijk of Financiën dit geld al ter beschikking heeft kunnen stellen. David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft vorig jaar bevestigd dat de SWM technisch failliet is en dat er al langer dan tien jaar niet is geïnvesteerd in het bedrijf. Jaren waarin zijn politieke partij zitting gehad heeft in de regering. Je vraagt je steeds af, waarom onderhoud zo een groot probleem is in dit land. Het is niet zo dat er een ander bedrijf is dat kan voorzien in onze watertoevoer. Nu is het duidelijk dat de SWM niet in staat is om door de verkoop van water, zelfstandig de investeringen te financieren. Dit is geen ontdekking, maar een feit en nu moet vanwege jarenlang mismanagement de overheid weer opdraaien voor de zoveelste actie van wanbeleid en incompetentie. Bij de SWM zelf, was dit reeds bekend, omdat bij het Watersymposium dat gehouden werd in maart 2020, reeds door deskundigen aangegeven was, dat de valutaberekeningen gemaakt waren met een rekenkoers die naar verhouding minder dan 25 procent van de werkelijke koopkracht betrof. De investeringskosten zullen hierdoor weer van lanti moeten komen, want de regering zal pas medio 2024, de tarieven voor water marktconform maken.

More
articles