‘SLM HEEFT NOOIT WINST GEMAAKT’

Op zaterdag 30 december 2023 was president Chandrikapersad Santokhi samen met minister Prahlad Sewdien en minister Albert Ramdin aanwezig bij de jaarafsluitingsbijeenkomst van de SLM in Residence Inn. Santokhi keek tijdens deze bijeenkomst terug op een succesvol jaar voor niet alleen de regering, maar voor bijkans alle parastatale bedrijven in ons land die in de rode cijfers zaten, doch het jaar afsluiten met positieve vooruitzichten. “Met een goed hervormingsplan en de toegewijde inzet van de nieuwe leiding bij de SLM, is onze Suriname Airways in staat om zelfstandig de operaties te draaien. Eenieder had het vertrouwen in de SLM opgegeven, maar ik had het geloof in onze national carrier niet opgegeven, omdat ik het geloof had, dat zij weer op eigen kracht zou vliegen”, aldus het staatshoofd.

In een paar korte zinnen, heeft de politicus Santokhi, taalgebruik gebezigd, dat over het algemeen genoeg is, om niet verifieerbaar te zijn en tegelijkertijd zo ver af van de werkelijkheid, om het etiket ‘waarheid’ niet waardig te vinden.

Het ‘hervormingsplan’ is nooit publiekelijk gemaakt, zodat de fundamentele uitgangspunten daarvan, niet als goed, matig of niet goed beoordeeld konden worden, door De Nationale Assemblee namens het Surinaamse volk. Zulks ondanks het feit, dat significante bedragen aan staatssteun toegekend zijn, maar niet comptabel of verantwoord opgebracht zijn.

Met de ‘nieuwe leiding bij de SLM’ wordt niet aangeduid, of daarmee de interim directie, de diverse interim managementteams of de bestaande, maar stil gehouden, presidentiële commissie bedoeld worden, waarvan SLM’ers zelf niet eens goed weten vanuit welke hoek, instructies te aanvaarden of weigeren. Dat is relevant, want als de start van de ‘nieuwe leiding’ het startschot is voor de hoerastemming en parade, moeten we voor een oordeel tenminste weten wanneer dat heeft plaatsgevonden.

‘Zelfstandig operaties draaien’ is misschien wel de meest frappante uitspraak. Omdat de zinsnede duidelijk bedoeld was de indruk te wekken dat de staatssteun ten einde was, maar staatssteun en operationele zelfstandigheid, gaan nu prima samen. Mocht het bewijs boven water komen, dat de Jamaludinstraat en de Kleine Combéweg nog altijd dikke rekeningen van de vertrouwde vleugels voldoen, dan is er een vluchtweg voor de president in dit zijdeurtje, mocht er ooit een assembleelid doortastend genoeg zijn en concreet daarover vragen stellen.

Hoe welkom men daarna nog in de government lounge is, is natuurlijk punt twee. Maar dat schijnt niet meer het walhalla te zijn die het was, in een tijd dat vele tientallen duizenden USD waarde tellende private stock aan premium alcohol van de vorige president, geplunderd werd.

Volgens luchtvaartanalist Tomas Chlumecky wordt er niet eerlijk gesproken tot de bevolking van Suriname. De SLM is nog lang niet winstgevend, 2 x B737-800 en 1 x A340-300 is GEEN efficiënte vloot!

Elke leidinggevende van een luchtvaartmaatschappij zou dat weten. SLM heeft nooit winst gemaakt, ze heeft zeker +450 USD miljoen verloren sinds 1975, onlangs gaf Bahamasair toe dat het sinds 1972 USD 300 miljoen heeft verloren met een vloot van HS748’s, DHC-8’s en nu ATR’s en 4 x B737’s, hetgeen betekent dat LIAT ongeveer hetzelfde, beide hadden dezelfde vloten en hetzelfde aantal vliegtuigen, behalve GEEN B737’s bij LIAT”.

Chlumecky stelt dat je dus kunt wedden dat de SLM met DC-8’s, B747, A340’s, talloze ACMI’s naar mijn mening + USD 450 miljoen heeft verloren! Laat ze de waarheid NIET zo verdoezelen! Het is het geld van het volk! Voor een vliegclub die er niet in is geslaagd de economische motor van de economie van ons land te zijn, de #1 missie van elke staatsluchtvaartmaatschappij buiten Suriname!  In Suriname is het slechts een CASH COW voor vuile politici, maar zeker niet daar om de export, het toerisme en de luchtverbindingen naar belangrijke buren te bevorderen. Missie? $$ voor wie?

‘’Elke leidinggevende van een luchtvaartmaatschappij weet dat de duurzaamheid en winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen gebaseerd zijn op GROEI in netwerk en vloot. SLM is een grap, kwam nooit verder dan drie vliegtuigen! En daarom vraagt ze altijd om geld van de belastingbetaler. Start een onderzoek naar de beerput! Kijk naar ALLE staatssubsidies, leningen, en je zult een shocker vinden! Net zoals Bahamasair had! Met meestal een veel kleinere vloot turboprops. Forensische accountants erbij halen en u zult merken dat u BUCKED bent in Suriname! Suriname Airways is een WALKING DEAD luchtvaartmaatschappij (ook bekend als Zombie Airline) die een enorme druk legt op de Surinaamse belastingbetalers en wat krijg je daarvoor? Een kleine luchtvaartmaatschappij met drie vliegtuigen, terwijl luchtvaartmaatschappijen als CAL 5 keer groter zijn, COPA 20 keer groter, en geld verdienen. Tijd om de SLM aan de kaak te stellen, alsook de aanslag op Suriname sinds 1975 als gevolg van corrupt wanbeheer”, benadrukt Chlumecky.

Goed geld naar kwaad geld gooien is iets, waar geen enkele ondernemer of verantwoorde beleidsbepaler, trots op zou zijn. Dat Santokhi in het kostuum van de reddende engel, daarom keer op keer met de vleugels wappert, is daarom moeilijk verklaarbaar.

Er schuilt namelijk minder kunst in om de belastingbetaler zich geel, rood en oranje te laten betalen om een economisch onverantwoord besluit, om politieke redenen, omhoog te houden. Maar juist meer staatsmanschap voor inzet van de beste experts inzetten, om cijfers waar een accountant op durft af te tekenen te presenteren, pensioenen in het daartoe bestemde fonds te storten en bekend te maken dat beslagleggingen tot het verleden horen. We geven misschien het einde van de film weg, maar in Santokhi’s regeerperiode heeft nog geen jaarrekening van de SLM over enig van zijn de bestuursjaren onder zijn regering, voortgebracht. Dit resulteert in een werkelijk vermoeden van wanbestuur, in iedere jurisdictie waarin de SLM actief is. De parade en confetti, moeten misschien gereserveerd worden, voor een moment, dat aan de minimumvereisten volgens de wet voldaan is, of op het moment dat personeel dat jarenlang zijnn krachten gegeven heeft, met een gerust hart naar een bijdrage aan de pensioenen, uit de operationele opbrengsten, kan uitkijken.

More
articles