De veroordeelde ex-president Desi Bouterse heeft geen gevolg gegeven aan de oproep voor aanmelding ter gevangenneming. Desgevraagd, heeft zijn echtgenote en tevens huisgenote, hetgeen relevant is voor de formaliteiten van correcte strafvorderlijke betekening, zich evasief opgesteld en verder becommentarieerd, naar inhoud, als zou de veroordeelde medewerking weigeren.
“Hiermee is de veroordeelde, naast de status van veroordeeld, ook formeel voortvluchtig. Het ontvluchten van de opgelegde straf is een nieuw op zichzelf staand misdrijf. Het behulpzaam bij de vlucht, betreft ook voor derden, een misdrijf. De voortvluchtigheid geeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid, tot het verbeurd verklaren van zijn bezittingen”, aldus een jurist tegenover de krant.
Verder stelt de jurist, dat daarnaast is met het in kracht van gewijsde van het vonnis gaan, ook gerechtelijke vaststelling van de feiten, door hem gepleegd, sterk civiel bewijs, wanneer benadeelden schadevergoeding zouden vorderen, voor het eindigen van levens en de materiele gevolgen daarvan. “Alle bezit van de veroordeelde, is onderwerp geworden van eventuele beslagleggingen en openbare verkopen, door de verschillende partijen die kunnen bewijzen, daar aanspraak op te maken”.
Statuten
“Doorgaans hebben politieke partijen in hun statuten of reglementen, regels die misdrijven onverenigbaar maken met bestuursfuncties, ongeacht de steunbetuigingen vanuit de politieke partij in kwestie. Het is vrij duidelijk, dat de reglementen, indien niet toegepast, een uitzondering en onderscheid in de hand werken en dat de gedachte van gelijkheid, daar niet leeft”.
“De wet kent geen onderscheid tussen politieke vonnissen of anderzijds. Het ondermijnen van de rechterlijke macht met dergelijke uitspraken, in het bijzonder door leden van de andere staatsmachten, doet niet alleen inbreuk op de trias politica gedachte, maar inbreuk op de eed van trouw, gezworen aan de Grondwet”.