VERZIEKT

Op kerstdag werden een jonge vrouw en haar één jaar oude zoontje op gruwelijke wijze vermoord in een pension. Beiden werden door medewerkers badend in hun bloed aangetroffen in verschillende ruimtes van een pensionkamer te Livorno. De verdachte die na zijn gruweldaad een verdelgingsmiddel had ingenomen en een dag later in het ziekenhuis overleed, was volgens de familie de ex-vriend van het slachtoffer en tevens de vader van de baby. Dit is de zoveelste vorm van geweld tegen vrouwen in het afgelopen jaar en wij vragen ons af, waarom er heel weinig hieraan wordt gedaan. Afgelopen woensdag heeft een man een vrouw ernstig met een vuurwapen verwond achter het pand van De Nationale Assemblee. Hij schoot vervolgens ook zichzelf neer. De man, medio twintig, is overleden en de vrouw werd zwaargewond met een ambulance afgevoerd. Uit het onderzoek ter plekke blijkt dat er slechts één schot is gelost uit het wapen. De man heeft nadat hij de vrouw mishandeld heeft, zichzelf doodgeschoten. Het voorval voltrok zich in de vroege ochtenduren en de vrouw werd in kritieke toestand aangetroffen, enkele uren erna. Zij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Op vrijdag 24 november werd een 39-jarige vrouw levenloos op een weiland te Leiding 17 in Suriname aangetroffen. De vrouw is door haar 60-jarige vader gewurgd. Na de moord nam de man gramoxone in. Hij is de volgende ochtend overleden in het Academisch Ziekenhuis. Zo zijn er een aantal van dit soort trieste verhalen die misschien voorkomen zouden kunnen worden als mensen op tijd hulp zoeken. Door niet tijdig hulp in te roepen, is het gevolg dat er een aantal verziekte mannen rondlopen die hierdoor niet met hun emoties weten om te gaan. Geweld is dan volgens hen, de enige manier om te zorgen voor een oplossing.

STATISTIEKEN

Meer dan één op de drie vrouwen in de wereld krijgt tijdens haar leven te maken met gender gerelateerd geweld. Helaas is in Suriname de situatie niet veel anders.

Uit resultaten van de in 2018 uitgevoerde National Women’s Health Survey, blijkt dat naar schatting ruim 50.000 vrouwen in de leeftijdsgroep van 15-65 jaar in Suriname een of meerdere handelingen van fysiek en/of seksueel geweld hebben meegemaakt door hun mannelijke partners.  Statistieken van het Korps Politie Suriname van 2021 geven aan dat zeven vrouwen zijn vermoord als gevolg van partnergeweld. Het is dan niet vreemd dat wij in de afgelopen tijden opnieuw zijn opgeschrikt door excessieve gedragingen van mannen jegens de vrouw die op zeer wrede wijze uit het leven is weggerukt.

CULTUUR EN BELEID

Het dualisme in onze cultuur brengt met zich mee, dat enerzijds de rol van de vader en man, soms onder het mom van traditie, soms onder het mom van religie, een van paternalisme en soms bezit of zeggenschap aanneemt, terwijl anderzijds de manier waarop mannen en jongetjes zich gedragen, niet of nauwelijks gecorrigeerd wordt. Het is taboe om erover te praten, maar de heren die het geweld toepassen, doen dat in een vergelijkbare volgorde. De eerste stap is isolatie van de vrouw en kinderen van haar omgeving. De tweede fase is geweld, dat steeds verder toeneemt En de derde fase is de voorbereiding van grof geweld, vaak gevolgd door zelfdoding. De symptomen van onvoldoende sociaal werkers, onvoldoende mentale gezondheid en het toelaten van isolatie en illegale bewapening, geven allemaal zwak beleid op dit onderdeel aan.  Religieuze en sociale organisaties die juist als eerste alarm zouden kunnen slaan, kiezen soms liever voor conservatieve normen en steun aan mannen en vaders, dan voor de bescherming van vrouwen in een kwetsbare positie.

Er is beleid vanuit alle maatschappelijke schakels nodig op dit punt, als verandering serieus moet volgen.  Dat moet ook. De cijfers moeten omlaag, maar achter de cijfers gaan mensen schuil, die net als u of wij, hele levens voor zich zouden kunnen hebben gehad.

More
articles