Guyana publiceert EITI-rapport 2021

Guyana heeft zijn Extractive Industries Transparency Initiative (EITI)-rapport over het fiscale jaar 2021 vrijgegeven, dat een gedetailleerd inzicht biedt in de winningsindustrieën van het land. Het rapport, gepubliceerd op 30 december 2023, benadrukt de voortdurende inspanningen voor transparantie en verantwoording bij het beheer van de natuurlijke hulpbronnen van Guyana.

Het rapport over het boekjaar 2021 werd opgesteld onder de EITI Standard 2019, met de hulp van een onafhankelijke administrateur – een joint venture van Hart Group en BDO Guyana. Het introduceert echter met name de bijgewerkte EITI-standaard 2023, die het internationale EITI-bestuur in juni 2023 heeft goedgekeurd. Deze nieuwe standaard brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee die gericht zijn op het verbeteren van de transparantie en het bestuur in de winningsindustrieën, vooral als reactie op mondiale milieuproblemen en de verschuiving naar duurzame productie. energiebronnen. Het Guyana EITI-rapport 2022 zal naar verwachting worden geproduceerd onder de nieuwe EITI-standaard 2023.

Belangrijke updates in de EITI Standard 2023 omvatten strenge eisen voor openbaarmaking van klimaatgerelateerde aspecten zoals koolstofbelastingen, broeikasgasemissies, productiekosten, reserves en subsidies. Verwacht wordt dat deze maatregelen het publieke inzicht in de verwachte inkomsten en investeringsbeslissingen in de winningssector zullen versterken. Bovendien benadrukt de norm het belang van transparantie bij de productie van mineralen die cruciaal zijn voor de energietransitie, waardoor goed bestuur en een duurzame toeleveringsketen worden gewaarborgd.

Het rapport onderstreept ook uitgebreide openbaarmakingsvereisten op het gebied van gendergelijkheid, impact op het milieu, ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw en gemeenschapsraadplegingen. Bovendien integreert de 2023-norm expliciete anti-corruptiedoelstellingen, waarbij gedetailleerde openbaarmakingen verplicht worden gesteld om belangenconflicten en de deelname van politiek geëngageerde personen in de winningsindustrieën te identificeren. Dit omvat de verwachting dat alle bedrijven die betrokken zijn bij de EITI-rapportage, inclusief staatsbedrijven, hun anti-corruptiebeleid openbaar zullen maken.

More
articles