VS nu grootste LNG-exporteur ter wereld

De Verenigde Staten zijn nu de LNG-exporteur ter wereld, na Australië en Qatar te hebben ingehaald, volgens nieuwe gegevens die dinsdag door Bloomberg zijn verzameld en gedeeld.

De Verenigde Staten exporteerden vorig jaar 91,2 miljoen ton LNG, nadat de belangrijkste exportfaciliteit van het land, Freeport LNG, haar activiteiten hervatte na een onderbreking van acht maanden na een brand in juni 2022. Ondertussen probeerden de EU-landen hun afhankelijkheid van Russische gas en compenseren de Russische inperking van de gaspijpleidingen naar Europa.

Australië was de tweede grootste LNG-exporteur in 2023, terwijl Qatar, de grootste LNG-exporteur in 2022, zijn export in 2023 met 1,9% verminderde en op de derde plaats kwam.

Dit jaar wordt opnieuw een topjaar voor US LNG. Venture Global LNG Inc. gaat een nieuwe Plaquemines LNG-faciliteit opstarten in Louisiana, en ExxonMobil en QatarEnergy gaan Golden Pass opstarten, een LNG-faciliteit in Texas. In de laatste editie van de Short Term Energy Outlook (STEO) van de Energy Information Administration (EIA) zal de Amerikaanse LNG-export toenemen tot 12,36 miljard kubieke voet per dag, vergeleken met naar schatting 11,81 miljard kubieke voet per dag in 2023, en 10,59 miljard kubieke voet per dag. miljard kubieke voet per dag in 2022.

Volgens de EIA waren Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste bestemmingen voor de Amerikaanse LNG-export in de eerste helft van 2023. In de eerste zes maanden van 2023 overtrof de LNG-import in Europa en Groot-Brittannië voor het eerst ooit de import per pijpleiding, zo blijkt uit gegevens van Refinitiv Eikon. In december bleef Europa de belangrijkste bestemming voor Amerikaans LNG, met 61% van de totale export. Azië is de op een na grootste exportmarkt voor Amerikaans LNG.

More
articles