Visvergunning geldt voor alle vergunninghouders

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft bekendgemaakt dat in afwachting van de afhandeling van visvergunningsaanvragen 2024, de visvergunningen van het jaar 2023, met uitzondering van de ingetrokken visvergunningen, geldig zijn tot en met 29 februari 2024.

Per 1 maart is het ten strengste verbonden uit te varen met een vissersvaartuig dat niet beschikt over een geldige visvergunning.

Ter voorkoming van stagnatie in de uitvoering van visserijactiviteiten, rust op de vergunninghouder de verantwoordelijkheid tijdig te voldoen aan de voorwaarden, ter afhandeling van de vergunningaanvraag.

Het besluit van de LVV-minister Sewdien, benadrukt het belang van een duurzame visserij en de noodzaak van effectieve regelgeving. Visvergunningen moeten jaarlijks worden aangevraagd en zijn één jaar geldig. In de categorie Kustvisserij zijn in totaal 541 vergunningen beschikbaar. Hiervan zijn 468 voor het vangen van vis met lijnen of drijfnetten, 8 vergunningen voor het vangen van vis met Schutzbank-methoden, 10 vergunningen voor het vangen van vis met drijfnetten voor de kust van Coronie, en 55 vergunningen zijn specifiek voor het vangen van de bangamary-vissoorten. In de categorie Bodemtrawlvisserij op garnaal, zijn maximaal 56 vergunningen toegestaan.

Daarnaast zijn er specifieke limieten voor andere visserijcategorieën, zoals 47 vergunningen voor het vangen van demersale vis (bodemvis) met bodemtrawls, 60 vergunningen voor het vissen met grote pelagische lijnen in open zee en 224 vergunningen voor het vissen met lijnen gericht op het vangen van de rode snapper en makreel.

Het algemene doel is om duurzame visserijpraktijken te garanderen en de controle over de algehele visserij te behouden.

De Suriname Seafood Associatie (SSA) met als voorzitter Udo Karg, is een overlegraad binnen de Surinaamse visserijsector. Er de SSA zijn vertegenwoordigers uit de Surinaamse vangst en de verwerking van vis en garnalen vertegenwoordigd. Een van de permanente leden in de overlegraad is een vertegenwoordiger van het Visserscollectief.

Karg zegt dat de verlenging van de visvergunning geldt voor alle vergunninghouders. “Zowel individueel als bedrijven”, aldus Karg. Hij wijst erop dat het een standaardprocedure is om vergunningen te verlengen.

“En al die vergunningen moeten ook nog een keer echt getekend worden (stempel van handtekening mag niet), dus vandaar de jaarlijkse uitloop tot eind februari”, aldus Karg.

More
articles