Aanpassing rijbesluit inzake e-bikes

De regering van Suriname heeft plannen aangekondigd om het zogeheten rijbesluit aan te passen voor elektrische voertuigen, zoals e-bikes, en het besluit op te nemen in een wettelijk kader. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie benadrukte onlangs het belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid door elektrische voertuigen aan dezelfde eisen te onderwerpen als fietsen en bromfietsen. Dit houdt in dat ze aan technische normen moeten voldoen, een WAM-verzekering moeten hebben, geregistreerd en gekeurd moeten worden, en dat bestuurders een veiligheidshelm op dienen te hebben. De nieuwe regelgeving zal ook een minimumleeftijd van 16 jaar voorschrijven voor bestuurders van e-bikes.

Deze veranderingen zijn ingegeven door bezorgdheid van met name parlementariërs over het toenemende aantal e-bikes op Surinaamse wegen, met name jonge kinderen die momenteel zonder helm op e-bikes rijden. Helaas is er op dit moment nog geen regelgeving voor e-bikes, waardoor het voor de politie moeilijk is op te treden tegen de bezitters en gebruikers van e-bikes. De pogingen van de politie om wijzigingen voor te stellen in het Rijbesluit en de Rijwet zijn gestuit op zwaar talmen in het parlement.

Politiewoordvoerder Milton Kensmil benadrukte de gevaren die het ontbreken van regelgeving voor e-bikes inhouden. Hij wees op gevallen van minderjarigen die zonder helm rondrijden en wees erop dat de politie niet kan ingrijpen, vanwege het gebrek aan wettelijke bepalingen. Kensmil uitte ook zijn bezorgdheid over de snelheden die e-bikes ontwikkelen, tot wel 75 kilometer per uur, waarmee de limieten voor bepaalde bromfietsen worden overschreden.

Verder wees Kensmil op de ontoereikende bescherming van bestuurders van driewielers, die geen helm dragen ondanks het feit dat ze als auto’s worden geclassificeerd en als zodanig worden gecontroleerd. Om deze problemen aan te pakken, heeft de politie wijzigingen voorgesteld in het rijbesluit voor driewielige voertuigen, maar er is geen vooruitgang geboekt.

Kensmil stelde voor dat het ministerie van Justitie en Politie zou samenwerken met het ministerie van Economische Zaken om de import en verkoop van deze voertuigen tijdelijk stop te zetten. Dit zou de gelegenheid bieden om de regelgeving opnieuw te beoordelen en de veiligheid van berijders en andere weggebruikers te waarborgen. De dringende noodzaak van actie wordt onderstreept door een tragisch incident in 2022, waarbij een 10-jarig meisje dat op een e-bike reed, dodelijk gewond raakte bij een botsing met een auto.

Tot slot is de Surinaamse overheid van plan om het Rijbesluit aan te passen om regels op te stellen voor elektrische voertuigen, waaronder e-bikes. Dit is een reactie op de bezorgdheid over het gebrek aan veiligheidsmaatregelen voor e-bike rijders, met name jonge kinderen. De politie heeft wijzigingen voorgesteld om deze zorgen weg te nemen, maar het parlement moet nog actie ondernemen. Het ontbreken van regelgeving belemmert de politie in haar mogelijkheden om verkeersveiligheidsmaatregelen te handhaven. Om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen, is het noodzakelijk om deze regelgeving in te voeren en de bescherming van e-bike rijders te verbeteren.

More
articles