Nieuwe covid-golf treft VS, nu JN.1 de dominante variant wordt

De Verenigde Staten zijn in de greep van een nieuwe opleving van het virus, waardoor een patroon van het virus rond de feestdagen wordt versterkt, terwijl artsen en volksgezondheidsfunctionarissen zich schrap zetten voor een grotere overdracht nadat de Amerikanen deze week weer naar school en werk gingen.

Monsters van het coronavirus die in afvalwater zijn aangetroffen, de beste maatstaf voor het schatten van de virale activiteit in de gemeenschap, suggereren dat infecties net zo wijdverbreid kunnen zijn als de afgelopen winter. Een klein aantal gezondheidsvoorzieningen in het hele land, waaronder alle in Los Angeles County, hebben opnieuw mondmaskers nodig. JN.1, de nieuwe dominante variant, lijkt vooral bedreven in het infecteren van degenen die zijn gevaccineerd of eerder geïnfecteerd zijn.

Terwijl foto’s van positieve coronavirus-tests opnieuw de ronde doen op sociale media, gaan er minder mensen naar het ziekenhuis dan een jaar geleden. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporteerden 29.000 covid-ziekenhuisopnames in de week voor Kerstmis. Het jaar ervoor waren dat er 39.000. Het agentschap heeft sinds Thanksgiving gemiddeld 1.400 sterfgevallen per week gerapporteerd, minder dan de helft van de dodelijke slachtoffers op hetzelfde moment vorig jaar.

Toch blijft covid een van de belangrijkste doodsoorzaken en de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames met respiratoire virussen – waardoor de druk op ziekenhuizen toeneemt en ook de toestroom van griep- en RSV-gevallen zich voordoet.

“Van de drie grote virussen is covid nog steeds het virus dat mensen het meest in het ziekenhuis doet belanden en van hun leven berooft”, zei CDC-directeur Mandy Cohen woensdag in een interview. Zelfs milde gevallen kunnen leiden tot blijvende complicaties die door langdurige covid worden veroorzaakt.

More
articles