Brandstofprijzen gaan de lucht in

Aan het begin van dit nieuwe jaar zijn de brandstofprijzen verhoogd. Opmerkelijk is wel dat de wereldmarktprijzen voor aardolie aan het dalen zijn. Intussen is bekend dat de prijs van unleaded wordt vastgesteld op SRD 40,84 en diesel per liter 44,40 gaat kosten. Echter is naar verluidt de BTW van 10 procent nog niet op de brandstof toegevoegd.

Opvallend hierbij is dat vakbonden, financiële instellingen en particuliere bedrijven, met geen woord een verklaring willen geven over de huidige situatie, terwijl burgers steen en been klagen over de brandstofverhogingen. Vorig jaar waren er protesten van de burgers, omdat ze de brandstofprijzen niet of nauwelijks konden betalen. Ook nu maken burgers zich zorgen, hoe ze de lange maand januari zullen overbruggen met de verhogingen.

In tegenstelling tot de GOw2-retailer die SRD 40,73 per liter diesel vraagt aan de klant, en voor 1 liter benzine SRD 38,91, maakt de RBE-retailer bekend, dat de klant SRD 40,84 en diesel per liter 44,40 zal moeten betalen. Waarschijnlijk zullen de brandstofverhogingen ook op stroom, water en goederentransport van grote invloed zijn.

De prijs aan de pomp voor benzine (unleaded) en diesel is daarmee weer verhoogd. Hoewel de Inflatie gemeten door de consumentenprijsindex (CPI) en bij lage percentages de economie gezond houdt, kan als de inflatie snel stijgt, dit leiden tot een lagere koopkracht, hogere rentetarieven, een vertraagde economische groei en andere negatieve economische effecten.

In augustus vorig jaar ging de brandstofprijs al bijna naar SRD 50 en het lijkt nu erop dat binnen niet al te lange tijd, dit bedrag bereikt zal worden. Hoe kan dat toch met een wereldmarktprijs die gedaald is? “Als benzine duurder wordt, heeft dat altijd volgens Steven Debipersad, VES-voorzitter, wél een effect op de transportkosten met de doorberekeningen in prijzen. Stuitend is dat dit niet gebeurt als de brandstofprijs zakt. ‘’Het is te vroeg om een steekhoudend statement te maken over het effect op rente en groei. De vervolgontwikkelingen worden door mij gevolgd”, aldus Debipersad.

More
articles