Groot-Brittannië stuurt patrouilleschip naar Guyana te midden van grensconflict met Venezuela

Een patrouilleschip van de Royal Navy zal naar Guyana worden gestuurd als blijk van Britse steun voor het Gemenebestland. Het Zuid-Amerikaanse land heeft een geschil met Venezuela over een mineraalrijk grensgebied. HMS Trent zal na Kerstmis deelnemen aan gezamenlijke oefeningen met Guyana.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei: “HMS Trent zal later deze maand regionale bondgenoot en Commonwealth-partner Guyana bezoeken als onderdeel van een reeks opdrachten in de regio tijdens haar inzet voor de Atlantische patrouille.”

De spanningen over het grensgebied van Essequibo hebben geleid tot zorgen over een militair conflict, waarbij Venezuela volhield dat Essequibo deel uitmaakte van zijn grondgebied tijdens de Spaanse koloniale periode en dat een  overeenkomst van Genève uit 1966 met Groot-Brittannië en het land dat toen Brits-Guyana heette, nu Guyana, een overeenkomst van 1899 te niet deed.

Het dispuut laaide opnieuw op met de ontdekking van olie in Guyana en escaleerde toen Venezuela op 3 december in een referendum stemde voor twee derde van zijn kleinere buurland.

Het offshore patrouillevaartuig HMS Trent is met Kerstmis in Barbados en zal daarna naar Guyana varen voor activiteiten die op zee zullen worden uitgevoerd.

Het schip zal naar verwachting niet aanmeren in Georgetown, de hoofdstad van Guyana. Eerder deze maand bracht de minister van Buitenlandse Zaken voor Amerika en het Caribisch gebied, David Rutley, een bezoek aan Guyana.

Hij zei: “De grenskwestie is al meer dan 120 jaar opgelost. Soevereine grenzen moeten worden gerespecteerd, waar ter wereld ze zich ook bevinden.” Rutley zei dat Venezuela had beloofd af te zien van het gebruik van geweld en elke verdere escalatie van het geschil. Hij voegde eraan toe dat Groot-Brittannië internationaal zou werken “om ervoor te zorgen dat de territoriale integriteit van Guyana wordt gehandhaafd”.

HMS Trent is een patrouillevaartuig van River-klasse, ontworpen voor werk, waaronder wat de regering omschrijft als ‘defensiediplomatie’.

More
articles