KRIJGT SLM NOG STEEDS MILJOENEN SUBSIDIE?

Meerdere regeringsleiders en de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) beweren, dat het de goede kant opgaat met de vliegmaatschappij. Niet door jaarcijfers te laten zien, zoals de wet vereist, maar, tja, gevoelsmatig? De SLM heeft onlangs zelfs bekendgemaakt, dat zij haar destinaties op de regionale route uitbreidt. Vanaf volgende maand zullen zij ook naar het eiland Barbados vliegen. Dit kan natuurlijk goed nieuws zijn, maar wij vragen ons af, wat zo een ticket zal kosten, hoeveel kisten men denkt te vullen en welke synergie met vracht aanwezig is.

De SLM heeft momenteel twee kisten die vliegen op de regionale route en een die wordt ingezet op de Mid-Atlantische route. Dit alles is natuurlijk een ware inspanning geweest voor de maatschappij, die tot op heden geen jaarcijfers kan publiceren sinds 2015. Ook heeft de SLM nog steeds problemen met bepaalde van haar schuldeisers, want die kan zij niet uit haar inkomsten betalen. Tot enkele maanden geleden werd de SLM nog door de staat gesubsidieerd voor meer dan USD 2 miljoen per maand.

Die subsidie was volgens financiënminister Stanley Raghoebarsing niet meer nodig, want er waren de laatste maanden geen subsidieaanvragen van de SLM gekomen. Raghoebarsing was natuurlijk voorzichtig optimistisch over onze vertrouwde vleugels, want de maatschappij zit met een grote achterstallige schuld, die op den duur wel afgelost moet worden. De SLM probeert met man en macht zich staande te houden, maar de vraag is wanneer zij in staat zal zijn om met haar inkomsten de uitgaven te dekken. Keerpunt verneemt uit betrouwbare bron, dat de SLM toch nog weer de hulp van de staat heeft ingeroepen, want het lukt niet de tent alleen te draaien.

De recentste aanvraag voor subsidie komt in een periode waar duidelijk is dat de lopende zaken en schuldeisers nog steeds behoorlijk veel problemen veroorzaken en dat de cashflow van de maatschappij niet kostendekkend is. Helaas is dit de erfenis van de vorige directies, een decennialange teneur van overheidsbemoeienis in de bedrijfsvoering en de huidige moet die maar zien op te lossen.

De problemen van de SLM zijn reeds jaren opgebouwd en tot nu toe niet volledig opgelost.

We hebben het dan nog niet eens gehad over de achterstallige pensioenen en het misbruik van de IPB-regeling en het omzeilen van de reisbeperkingen van de vorige president met willekeurige chartervluchten.

Keerpunt vraagt zich af, waarom het herstelplan dat reeds klaar lag voor het gezond maken van de SLM, tot op heden niet naar behoren is uitgevoerd. Of waarom de technische ondersteuning vanuit Air France – KLM niet geïmplementeerd en omarmd is.

De staat heeft de SLM al voor miljoenen USD gesubsidieerd en dit geld is grotendeels bedoeld om schuldeisers te betalen en niet om de lease van de vliegtuigen te betalen die reeds in het bezit zijn van de SLM. Daarbij procedeert het bedrijf in meerdere jurisdicties over beslagleggingen en besteedt ongemakkelijk veel aan rente en zelfs boeterente, boven operationele uitgaven. Wij vragen ons af wanneer de SLM eindelijk haar eigen broek gaat kunnen ophouden, want als zij niet de optie van subsidie heeft bij de staat, dan is de SLM officieel failliet. Wij blijven het zeggen dat de SLM kapot is door wanbeleid vanuit de politiek en daarmee willen wij voorop stellen, dat dit de reden is waarom het bedrijf structureel kapot is. Politieke benoemingen binnen de SLM zullen het bedrijf net een kankergezwel blijven opvreten, of heeft niemand dat door?

We hebben de slechte neiging in dit land om het beestje niet bij de naam te noemen, maar alleen op zo een manier kan een medicijn gevonden worden. De politiek binnen de SLM is ongezond en dat is de eerste stap tot vernieuwing en niet elke keer meer geld geven. Prudente leiding, een onafhankelijke RvC met kennis en ervaring en financiële verslaglegging conform IFRS. Hoe vaak moeten wij nog dit versje opnoemen en hoe lang nog, voordat het te laat is?

More
articles