Staatsolie draagt USD 335 miljoen bij aan staatskas

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft in 2023 een omzet van USD 722 miljoen gerealiseerd, waarbij een aanzienlijke bijdrage van USD 335 miljoen aan de staatskas is geleverd. Deze resultaten werden bekrachtigd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) op maandag 6 mei 2024. President Chandrikapersad Santokhi was aanwezig als vertegenwoordiger van de aandeelhouders en kreeg een toelichting op de bedrijfsresultaten van 2023 en de vooruitzichten voor de komende jaren.

Solide prestaties

Voor Staatsolie en zijn dochterondernemingen, waaronder GOw2 Energy Suriname N.V. en de Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS), was 2023 een solide jaar. De gestelde productiedoelen werden gehaald of zelfs overtroffen, met belangrijke mijlpalen die werden bereikt in de offshore activiteiten.

Benoeming Eddy Fränkel

De AvA heeft ook de be-noeming van Eddy Fränkel als statutair directielid be-krachtigd, ingaande 6 mei 2024. Fränkel, die sinds 2019 onderdirecteur was bij Staatsolie, zal vanaf deze datum fungeren als directeur Downstream & Power, waarbij onder an-dere de raffinaderij en elektriciteitsopwekking onder zijn verantwoordelijkheid vallen.

Financiële resultaten

In 2023 realiseerde Staatsolie, inclusief zijn deelnemingen in de goudmijnen van Newmont Suriname LLC en Rosebel Gold Mines N.V., een omzet van USD 722 miljoen, vergeleken met USD 840 miljoen in 2022. Deze daling werd veroorzaakt door een lagere gemiddelde olieprijs van USD 77 per vat in 2023, tegenover USD 93 per vat in 2022.

De winst vóór belastingen bedroeg USD 426 miljoen, vergelijkbaar met USD 430 miljoen in 2022.

Bijdrage aan de staatskas

Ondanks de lagere olieprijs steeg de bijdrage aan de staatskas met USD 15 miljoen naar USD 335 miljoen in 2023, vergeleken met USD 320 miljoen in 2022. Deze afdracht omvat diverse belastingen, dividend en royalties, deels afkomstig uit bonussen voor de ondertekening van verschillende offshore-productiedelingscontracten.

Maatschappelijke Investeringen

Naast financiële afdrachten investeren Staatsolie en zijn dochterondernemingen in gemeenschapsprojecten, met een focus op onderwijs, jongeren, senioren en gezondheidszorg. In 2023 werd ongeveer USD 1,8 miljoen besteed aan deze projecten, terwijl offshore partners ook ongeveer USD 1,5 miljoen uitgaven aan sociaal-maatschappelijke initiatieven, zoals vastgelegd in de productiedelingsovereenkomsten met Staatsolie.

More
articles