Guyanese vicepresident over bij ICJ ingediende kaart:
De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo stelde dat de Guyanese regering zich niet zal laten meeslepen in ‘’enig opportunistisch gekibbel dat sommige Surinaamse oppositieleden proberen aan te wakkeren over een kaart die Guyana heeft ingediend bij het Internationale Gerechtshof (ICJ)’’. Op de bewuste kaart is het Tigri-gebied opgenomen als onderdeel van het grondgebied van Guyana.
Jagdeo deed deze uitspraak na de brief die de buitenparlementaire partij DA’91 naar het Internationaal Gerechtshof gestuurd heeft. In de brief staat dat Guyana een kaart aan het ICJ heeft gepresenteerd, waarop een deel van het Surinaamse grondgebied dat bekend staat als ‘Tigri‘ (New River Triangle), is opgenomen als grondgebied van Guyana. DA’91 stelde dat ze de kaart “verbazingwekkend en zeer betreurenswaardig” vindt en vroeg het Internationaal Gerechtshof deze kaart – die werd gepresenteerd in de grenscontroversezaak van Guyana met Venezuela – niet te gebruiken, maar ‘’weg te gooien’’, omdat die niet representatief is.
Jagdeo:‘’Ik ontmoette zowel Ramdin, de president van Suriname Santokhi en president Ali ontmoette hen ook op de 28e Conferentie van de Partijen en dit is niet een kwestie die we hebben besproken.‘’
De Guyanese vicepresident voegde eraan toe, dat Guyana goede betrekkingen heeft met Suriname. ‘’We hebben goede betrekkingen met Suriname. Ik wil nu niet op die kwestie ingaan, omdat sommige mensen proberen deze kwestie voor het ICJ te gebruiken, dat een geschiedenis had over hoe het bij het ICJ terechtkwam, een geschiedenis van bijna vijftig jaar.” Jagdeo herhaalde dat de regering niet zal bezwijken voor het opportunisme van bepaalde groepen, en voegde eraan toe dat Guyana gefocust zal blijven op zijn zaak voor het Internationaal Gerechtshof.
Het Internationaal Gerechtshof buigt zich momenteel over de kwestie die Guyana heeft met Venezuela, om voor eens en voor altijd een regeling te treffen over de geldigheid van de arbitrale uitspraak uit 1899, waarin werd gezegd dat de grenzen tussen de twee naties “een volledige, definitieve en perfecte” regeling waren.
(Bron: Kaieteurnewsonline.com)