DSB heeft gunstige financiële vooruitgang over 2020

De Surinaamsche Bank (DSB) heeft op 11 december tijdens haar Algemene Vergadering van Aandeelhouders, de resultaten over het boekjaar 2020 gepresenteerd. De directieleden Alexander van Petten en Waldo Halfhuid meldden een gunstige financiële vooruitgang in het boekjaar 2020, welke wordt onthuld in het recente jaarverslag. In een vroege overgang naar de International Financial Reporting Standards (IFRS) in 2019, biedt DSB de aandeelhouders een transparanter inzicht in de financiële positie.

Deze positieve cijfers weerspiegelen de veerkracht en het succes van DSB te midden van uitdagende economische omstandigheden, zoals beschreven in het volledige jaarverslag.

Nilesh Bishesar, president-commissaris, zei in een persconferentie, dat met het goedkeuren van de resultaten van het boekjaar 2020, een belangrijke stap is gezet in het versneld inlopen van de achterstallige jaarrekeningen. Voor 2024 is een zeer ambitieus commitment afgegeven dat de jaarrekeningen van 2021 en 2022 versneld zullen worden gepubliceerd.

Alexander van Petten, Chief Risk Officer, sprak over het operationeel verslag van de bank. De loan portfolio oftewel de ‘bread & butter’ van de bank. Tussen 2018 en 2020 heeft de bank geen kredietgroei gehad, vanwege de restricties die toentertijd zijn opgelegd vanwege van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In 2020 werden de restricties opgeheven. Volgens Van Petten is deze groei gemaakt in bepaalde sectoren, voornamelijk de handelssector en de rijstverwerkingssectoren. De bank heeft de afgelopen jaren haar focus gelegd op risicobeheersing binnen de bank. De non-performing ratio (NP) van de bank was rond eind 2020 groter dan 22% en dat is per heden teruggebracht naar 2%, en de norm van de CBvS is maximaal 5%. Aanvullend verklaarde Van Petten dat de NP-percentages exclusief zijn van de kredieten van de overheid en Panaso. De lening die DSB aan de overheid  heeft verstrekt is geherstructureerd, en de bank heeft goede resultaten kunnen behalen. De overheid is dit jaar  begonnen met het afbetalen van haar schuld bij DSB, hetgeen over een periode van ongeveer twee jaar zal lopen.

Hoe groot de schuld van de overheid was, kon Van Petten niet zeggen, omdat het nog steeds om klantgegevens gaat. Van Petten zei dat niet alleen de NP-ratio  is afgenomen, maar ook de PDO (kredieten in de achterstandssfeer) zijn ontzettend afgenomen.

Producten en diensten online banking

Er is groei voor wat betreft de online banking gebruikers bij DSB. In 2020 was er reeds sprake van ongeveer 50.000 gebruikers en de bank heeft nu een groei doorgemaakt van meer dan 80.000 gebruikers in 2023, die voornamelijk uit particuliere en deels uit zakelijke gebruikers bestaat. De afgelopen twee maanden heeft DSB nieuwe functionaliteiten kunnen toevoegen aan de mobile banking app, zoals het mogelijk maken van een termijndeposito en het digitaal openen van rekeningen. Van Petten zei dat de ATM en POS-diensten strak worden gemonitord. Onlangs zijn er ook nieuwe POS-apparaten volledig touch screen geïntroduceerd, die de mogelijkheid hebben om contactloos betalingen te kunnen ontvangen, waaronder ook de mastercards, maar geen visacards.

Financieel verslag

Waldo Halfhuid, Chief financial Officer, sprak over het financieel verslag, namelijk de toevertrouwde middelen die de klant aan de bank toevertrouwt. Vanaf 2018 tot 2020 is een stijging in de toevertrouwde middelen. Volgens Halfhuid betekent het dat het vertrouwen in DSB  sterk is toegenomen. Naast de kredieten, is er ook een investeringsportfolio met name de obligaties, die voornamelijk in valuta worden voldaan. Volgens Halfhuid zitten we rond de negen banken in Suriname en DSB heeft voor wat dat betreft, een marktaandeel van 37%. Als er wordt gekeken naar het kredietportfolio, bezit DSB 26% van het marktaandeel. In 2024 zal DSB zijn strategie herijken met als doel het marktaandeel te vergroten, vooral ook met de komst van Total-Energies. DSB heeft ook in zijn netinkomen groei kunnen zien. “Als de inflatie 50 tot 60 procent is en de bank geeft een krediet van 20 procent, dan is het opmerkelijk dat het gat heel groot is, want dan zou de bank zijn rentes ook moeten verhogen, maar dankzij de OMO’s heeft de bank de rentes op kredieten heel laag kunnen houden, dus de OMO’s hebben een positieve impact gehad, anders zou Suriname economisch helemaal vast komen te zitten.’’

Vooruitzichten

Volgens de macro-economische analyse van DSB, lijkt de economie zich te stabiliseren. De wisselkoers lijkt ook te stabiliseren (USD koers ligt rond de SRD 37). De inflatie is nog hoog, maar geeft een dalende trend aan (verwachting IMF 2024: 20%). Groei GDP  (verwachting IMF 2024: 3%) . De rating van Suriname is licht verbeterd (CCC+/C conform S&P). Ook de Final Investment Decision (FID) van TotalEnergies wordt verwacht in december 2024.

‘’Vanaf 2024 tot 2028 zal de bank werken aan een nieuw strategisch plan, waarbinnen zullen vallen: dienstendiversificatie gericht op de klantbehoefte en solide groei, onder andere beleggingsmogelijkheden (strategieplan 2024-2028), stimulering van kredietgroei (met name de productiesector) en digitalisering. Er zal ook aan solide liquiditeit (in alle valuta’s) gewerkt worden, onder andere belegging in obligaties en termijndeposito’s. De bank zal het volgende jaar ook een uitdaging aangaan om IFRS-jaarverslagen te presenteren over 2021 tot 2023”, aldus Halfhuid.

-door Mengistú Royer-

 

More
articles