President: ‘Ernstig dat gevoelige documenten zijn gelekt’

President Chandrikapersad Santokhi betreurt het dat gevoelige documenten die te maken hebben met de staatsveiligheid, zijn gelekt. Het staatshoofd vindt het ernstig dat gevoelige documenten naar buiten zijn gekomen. Het document waarover het staatshoofd het heeft, wordt sinds dinsdag gedeeld op sociale media en betreft een situatieanalyse over het 8 Decemberstrafproces op 20 december en de hoofdverdachte in deze strafzaak, Desi Bouterse. In het document wordt ingegaan op de gevaren die rond die periode kunnen ontstaan. Nu het rapport op sociale media circuleert, rijzen er in de samenleving vragen of de veiligheid wel gegarandeerd kan worden.

Santokhi stelt dat er geen reden tot paniek is. Inmiddels heeft de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, reeds de opdracht gehad om onderzoek te doen hoe het document is gelekt. Santokhi benadrukt dat slechts drie personen over het document beschikten. ‘’Bij alle andere keren is er een dreigingsanalyse gemaakt.

Op basis daarvan nemen de bevoegde autoriteiten de juiste maatregelen‘’, zei de president. Santokhi licht toe, dat het gebruikelijk is dat aan het einde van het jaar, de veiligheid en veiligheidsmaatregelen verhoogd worden. ‘’Maar we moeten ook rekening houden met een rechtszaak die nationaal en internationaal veel belangstelling heeft en dat we voor de veiligheid moeten zorgen.‘’

More
articles