VES: ‘Pad van groei en verdere ontwikkeling moet worden voortgezet’

Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft in het radioprogramma ABC  Aktueel gezegd, ingenomen te zijn met de beoordeling van S&P Global Ratings. Het kredietbeoordelingsbureau meldde onlangs dat het staatskrediet voor Suriname van de lange en korte termijn in buitenlandse en lokale valuta verhoogd is van SD (Selectieve Standaard) naar CCC+/C.

‘’Dit is zeker een positief teken, want dat betekent dat Suriname uit de default status is. Suriname heeft internationaal toch positieve reviews kunnen halen, met name het bereiken van een uiteindelijke overeenstemming met onze Oppenheimer-schuldeisers’’, aldus Debipersad.

Volgens hem heeft Suriname heel lang moeten verkeren in de default status, die in de afgelopen periode enorme negatieve gevolgen gehad heeft op onze economie. Nu moet het pad van groei en verdere ontwikkeling voortgezet worden.

‘’De regering zal moeten inspelen om de vertaling van macro, een paar opeenvolgende positieve internationale reviews te laten werken voor de samenleving, zodat de samenleving dat van de kredietbeoordeling ook goed kan begrijpen, maar dat kan alleen wanneer er goed beleid wordt uitgevoerd.’’ Debipersad zei dat het komen uit een default status, het gevolg is van het bereiken van een akkoord  met de Oppenheimer-schuldeisers en de vierde evaluatie van het IMF-team. Het is voor veel commerciële bedrijven een hele opluchting dat de kredietrating is verbeterd, vooral in verband met toekomstige onderhandelingen en wanneer Suriname naar de kapitaalmarkt gaat.

Desondanks benadrukte Debipersad dat er nog veel werk te verzetten is in 2024. “De economische structuren moeten worden versterkt en de productiestructuur moet echt fundamenteel sterker worden om te kunnen exporteren, maar ook om banen te creëren”, aldus Debipersad.

More
articles