Suriname bereidt zich voor op volgende grote oliegolf in Zuid-Amerika

Na te kampen te hebben gehad met een langdurige politieke en economische crisis, vestigde de regering van Suriname de hoop op een economisch herstel op een enorme offshore olie-explosie. De Franse energiegigant TotalEnergies en APA Corporation hebben sinds 2020 vijf hoogwaardige olievondsten gedaan in het offshore Blok 58 van Suriname. De ontdekkingen hebben de droom van een transformationele olieboom voor de voormalige Nederlandse kolonie aangewakkerd. Twee jaar geleden werd Paramaribo‘s visie om de kolossale offshore olie-explosie in buurland Guyana, die verantwoordelijk was voor de verdrievoudiging van de economie in vijf jaar tijd, te kopiëren, bijna ongedaan gemaakt. Tegenstrijdige gegevens uit boorresultaten en seismische modellering leidden tot zorgen over de kwaliteit van het reservoir, wat ervoor zorgde dat TotalEnergies de definitieve investeringsbeslissing (FID) voor het blok uitstelde.

Gedurende de langverwachte olie-hausse van Suriname steeg de inflatie na de pandemie van 2020 naar 62 procent, terwijl de economie dat jaar met bijna 16 procent kromp. Ondanks dat de inflatie daalde, bevond deze zich nog steeds op een hoog niveau van 51 procent op jaarbasis, gerapporteerd voor september 2023. Dit ging gepaard met sterk stijgende kosten van levensonderhoud, vanwege de scherpe devaluatie van de Surinaamse dollar nadat deze in juni 2021 naar de beurs werd gebracht en het afbouwen van de energiesubsidies door president Chandrikapersad Santokhi als onderdeel van de door het IMF opgelegde bezuinigingsmaatregelen, leidden begin dit jaar tot gewelddadige protesten in Paramaribo.

Tegen eind 2022 hadden TotalEnergies en partner APA vijf grote olievondsten gedaan in Blok 58. De meest recente betrof de put van Krabdagu, voltooid in februari 2022.

 

More
articles