GEEN GELD VOOR VUILOPHAAL, WEL VOOR DUBAI

Het ministerie van Openbare Werken maakte afgelopen weekend bekend dat er voorlopig geen huis- en industrievuil zal worden opgehaald. Dit wegens een betalingsachterstand die er zou zijn bij de vuilophalers. Vanwege het ministerie is aangegeven, dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Aan de gemeenschap wordt gevraagd voorlopig geen vuil langs de openbare weg te plaatsen. De overheid doet verder een beroep op de gemeenschap rekening te houden met de ontstane situatie.

Wij van Keerpunt waren absoluut niet verrast met deze bekendmaking, want het komt steeds vaker voor dat huisvuil op de hoeken van verschillende straten wordt opgestapeld met alle gevolgen van dien. We denken aan de straathonden en andere dieren die graag de zakken kapottrekken, waardoor al het vuil op straat komt te liggen. Los van de onhygiënische situatie, is de geur van dit soort vuil vreselijk en niemand die zich geroepen voelt om een oplossing hiervoor te bedenken. De buurtbewoners zijn daarbij ook schuldig, want je kunt geen vuilniszakken met etensresten op de hoek van de straat plaatsen en ervan uitgaan dat die niet de volgende dag kapot getrokken zijn door hongerige dieren. Wij vernemen daarnaast dat ook de aannemers die vuil ophalen, vaker hebben geklaagd over de slechte betaling vanuit de overheid. De betalingsachterstanden van de overheid lopen soms maanden op, waardoor deze aannemers in hun eigen zak moeten gaan om hun personeel te betalen. Wat wij ons dan wel afvragen, is waarom er geen verandering komt in dit wankele systeem. Wij zijn van mening dat in elke buurt de bewoners al jaren een kleine bijdrage zouden kunnen betalen per maand of per jaar voor het ophalen van vuil.

In Europa heet deze bijdrage afvalstoffenheffing en die wordt vanuit de staat goed gecoördineerd, zodat er niet zomaar vuilzakken liggen langs de straat. Dan zeggen wij niet dat het direct optimaal zal werken in ons land, maar misschien is het wel een idee voor bepaalde buurten waar grote dure huizen staan, om daar alvast een bijdrage te vragen. Een ander alternatief is dat de ondernemers de tarieven rechtstreeks aanbieden aan de huishoudens met de garantie van een betere dienstverlening. Dit is natuurlijk een voorstel, maar wij vragen ons daarnaast af, waarom er telkens issues zijn met betrekking tot het beschikbaar stellen van de financiële middelen voor de noodzakelijke  zaken in ons land, terwijl er wel steeds geld is voor dienstreizen, hotelkosten, voeding en daggelden. De president en de First Lady waren onlangs in Dubai en afgelopen week in Amsterdam, en dat zullen zij echt niet uit hun eigen zak hebben betaald. Ook de minister van Buitenlandse Zaken was uitlandig. Al deze hoogwaardigheidsbekleders gaan niet alleen op reis, een hele delegatie gaat mee die moet worden voorzien. Wie betaalt dat? Het is toch duidelijk dat met onze belastinggelden de kosten van dit soort reisjes worden gedekt. De vraag is of deze reisjes en de investeringen die ervoor worden gemaakt, wel de moeite waard zijn op de lange termijn. Only time will tell. In de tussentijd is gebleken dat de vuilophaal in de verschillende wijken sinds afgelopen week weer gedeeltelijk genormaliseerd is. Het bleek dat het ministerie van Financiën en Planning de betalingen niet had verricht, waardoor er een betalingsachterstand was ontstaan. Als gevolg hiervan gingen de vuilophalers in actie. Allemaal nalatigheid en inefficiëntie, als je het ons vraagt.

More
articles