ALLE AANTIJGINGEN OVER DRUGSHANDEL FAKE?

De Nederlandse politie heeft onlangs laten weten, dat zij Ronnie Brunswijk wil horen als getuige tegen de vermeende drugshandelaar Piet Wortel. Dit in het kader van het onderzoek in de witwaszaak tegen Wortel. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de vicepresident van ons land moeten verklaren of een voorraad goudstaven die onder verdachte omstandigheden was aangetroffen, nu van hem of van de meervoudig voor drugsmisdrijven veroordeelde Wortel was. Brunswijk speelt volgens de Nederlandse autoriteiten een cruciale rol in het strafproces. In de Surinaamse media heeft Brunswijk getracht elke herinnering aan dat gedeelte van zijn verleden te ontkrachten, en is zelfs zover gegaan om te zeggen dat “alle aantijgingen over drugshandel fake zijn”. Kan Brunswijk ons dan vertellen, waarom hij nooit vrij buiten onze grenzen kan reizen? Hij weet dat hij Suriname nooit op normale wijze zal kunnen vertegenwoordigen, aangezien hij door de justitie van Nederland en Frankrijk wordt gezocht. Keerpunt weet waarom, het is omdat hij in maart 1999 door de rechtbank van Haarlem, Nederland, bij verstek veroordeeld is tot zes jaar gevangenisstraf. Brunswijk is volgens de rechtbank het brein geweest achter drie cocaïnetransporten tussen maart 1996 en juni 1997 van Suriname naar Schiphol. Het ging in totaal om ruim 61 kilo cocaïne. Dat de aantijgingen fake zouden zijn, is dus moeilijk te geloven. Het verleden is niet makkelijk te wissen, want daarvoor zijn er archieven en die zijn nu ook nog digitaal, dus dat gaat met de huidige technologie nog moeilijker.

Als de belastingbetaler echter herhaling na herhaling van geschiedvervalsing betaalt in het voordeel van de overtreder, ontstaat de twijfel die nodig is om de politiek zuurstof te bieden.

Brunswijk heeft kenbaar gemaakt dat hij in het geval van de ‘fake’ berichten die betrekking hebben op zijn betrokkenheid in de drugshandel, juristen heeft ingeschakeld die advies zullen geven over welke stappen hij zal moeten ondernemen. Volgens hem wordt hij in verband gebracht met criminele activiteiten, omdat andere politieke tegenstanders hem politiek uit willen schakelen en hiervoor worden ook vaak de media misbruikt. Maar dit soort zaken hebben niets te maken met lokale media beïnvloeding of misbruik, want ook internationaal is Suriname in de afgelopen jaren onder een vergrootglas komen te staan, omdat ons land als drugsdoorvoerland wordt gezien.

Regio’s waar Brunswijk misschien wél de meest invloedrijke politicus is, zijn haarden voor verdachte activiteiten. In een onlangs verschenen artikel in Insight Crime, werden naar aanleiding van Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers, vicepresident Ronnie Brunswijk en ex-president Desi Bouterse in verband gebracht met recente betrokkenheid bij drugshandel.

Het artikel maakt deel uit van #NarcoFiles: The New Criminal Order, een transnationaal journalistiek onderzoek naar de mondiale georganiseerde misdaad, haar innovaties, haar tentakels en degenen die deze bestrijden. Het artikel werd onderbouwd door middel van gehackte e-mails die wijzen op voortdurende politieke banden op hoog niveau met de georganiseerde misdaad.

De e-mails behoorden tot een reeks aan documenten die in 2022 waren gestolen van het Colombiaanse kantoor van de procureur-generaal en waren verstrekt aan een consortium van journalisten, waaronder InSight Crime.

De aantijgingen in de e-mails dragen bij aan de aanhoudende geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnehandel via Suriname, waarvoor beiden in het verleden zijn veroordeeld.

Ze zouden hun connecties in de Surinaamse regering gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen.

Wij staan natuurlijk niet versteld van deze bevindingen, want er zijn genoeg verhalen in de samenleving die ook ervoor zorgen, dat er genoeg stof te vinden is op de Abop-voorzitter. Wij zijn niet vergeten, dat zijn zoon Elton B., vast heeft gezeten in 2014 op verdenking van drugssmokkel.

De zoon van Brunswijk  werd op de Johan Adolf Pengel Luchthaven aangehouden, toen tijdens visitatie meer dan 5 kilo drugs werden aangetroffen werd in zijn reisbagage. Hij werd verdacht van poging tot smokkel van drugs en aanverwante delicten. De 5.856 gram drugs die bij hem was aangetroffen, zou volgens de verklaring van de verdachte niet met zijn medeweten in zijn bagage zijn terechtgekomen.

Volgens een ambtenaar die ook bij de visitatie en arrestatie betrokken was, heeft hij Elton B. geconfronteerd met het spul. Daarop zou Elton B. gezegd hebben: “Yu no sabi suma na mi p’pa noh?” (Je weet niet wie mijn vader is, he?), met de bedoeling de ambtenaar te intimideren.

De beklaagde heeft deze verklaring van de ambtenaar die als getuige was opgeroepen, verworpen. Heel vreemd, maar waar rook is, is vuur.

More
articles