S&P verhoogt rating Suriname buitenlandse en lokale valuta van SD naar CCC+/C

S&P- Global Ratings heeft op woensdag 6 december het staatskrediet voor Suriname van de lange en korte termijn in buitenlandse en lokale valuta verhoogd van CCC+/C naar SD (selectieve standaard).

Tegelijkertijd heeft S&P de intrekking gedaan op ratings op de senior ongedekte schuld van Suriname. Ook is de transfer en convertibiliteit verhoogd naar CCC+. De vooruitzichten voor de lange termijn ratings zijn stabiel.

Houders van de twee euro-obligaties van de Republiek Suriname ontvingen nieuwe schuldinstrumenten met een waarde van nominale waarde van 660 miljoen dollar, naast een aan olie gekoppeld effect, in ruil voor schulden is sinds eind 2020 in gebreke. Deze omwisseling was van toepassing op houders van Surinaamse bankbiljetten met de vervaldatum 2023 en bankbiljetten met de vervaldatum 2026.

Tegelijkertijd heeft Suriname herstructureringsovereenkomsten bereikt met alle officiële crediteuren, exclusief China; commerciële crediteuren die door exportkredietinstellingen gedekte leningen hadden verstrekt; en de Centrale Bank van Suriname; en legt de laatste hand aan overeenkomsten met andere commerciële bedrijven binnenlandse en buitenlandse crediteuren voor kleine bedragen van de resterende schulden.

“Wij geloven dat deze onderhandelingen de oplossing van de in gebreke gebleven verplichtingen van Suriname zullen afronden en nemen een toekomstgericht advies aan over de kredietwaardigheid van de staat ten opzichte van zijn buitenlandse economieën en verplichtingen in lokale valuta. Als gevolg hiervan verhoogde S&P Global Ratings zijn buitenlandse en lokale valuta voor de lange en korte termijn staatskredietratings voor Suriname van CCC+/C verhoogd naar SD (selectieve standaard). Tegelijkertijd heeft S&P Global Ratings zijn ratings voor de senior ongedekte schuld van Suriname ingetrokken.

De vooruitzichten voor de lange-termijnratings van staatsobligaties zijn stabiel”, aldus S&P.

Vooruitzichten

De stabiele vooruitzichten vormen een evenwicht tussen de inzet van de regering voor begrotingshervormingen en macro-economische hervormingen. Er is stabilisatie met de afronding van de schuldherstructurering en de risico’s die de ontwikkeling met zich meebrengt, waaronder het schuldenbeheer. Volgens S&P zouden de cijfers het komende jaar kunnen worden verhoogd als de regering vooruitgang blijft boeken bij het sluiten van herstructureringsovereenkomsten met zijn schuldeisers, vooruitgang blijft boeken met zijn hervormingen en doelstellingen en het voldoen aan de voorwaarden van de multilaterale kredietinstellingen waarmee zij heeft samengewerkt en een track record ontwikkelt van versterkt schuldenbeheer, en proactief economisch beleid dat de kans op een nieuwe wanbetaling van commerciële schulden verkleint.

More
articles