Landgrens tussen Guyana en Venezuela moet gerespecteerd worden

Minister van Buitenlandse Zaken, Antony J. Blinken, herhaalde woensdag de oproep van de Verenigde Staten voor een vreedzame oplossing voor de controverse over de grens tussen Guyana en Venezuela en voor alle partijen om de scheidsrechterlijke uitspraak uit 1899 te respecteren die de landgrens tussen de twee landen bepaalde. Hij zei dat dit moet prevaleren “tenzij, of totdat, de partijen een nieuwe overeenkomst bereiken, of een bevoegde juridische instantie anders besluit”. Blinken sprak met de Guyanese president dr. Mohamed Irfaan Ali om de onwankelbare steun van de Verenigde Staten voor de soevereiniteit van Guyana te herbevestigen na stappen van de Venezolaanse president Nicolás Madu-ro, die dreigen de bestaande landgrens te schenden. “Secretaris Blinken en president Ali namen nota van het bevel van het Inter-nationaal Gerechtshof van 1 december, waarin partijen werden opgeroepen zich te onthouden van elke actie die het geschil zou kunnen verergeren of verlengen”, aldus een verklaring gepubliceerd door het kantoor van Blinken. De uitspraak van het Internationaal Ge-rechtshof maakte duidelijk dat Vene-zuela zich moet onthouden van acties die het bestuur en de controle van Guyana over het grondgebied van Essequibo in gevaar zouden kunnen brengen.

In flagrante minachting voor de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof onthulde Maduro dinsdag een herziene kaart van zijn land, waarop de regio Essequibo was opgenomen. Daarnaast vaardigde hij richtlijnen uit voor de vorming van nieuwe bestuursorganen die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van vergunningen voor de exploratie van olie, gas en mineralen in het Essequibo-gebied. Bovendien kwam hij met een voorstel voor het aannemen van wetgeving gericht op het instellen van aangewezen milieubeschermde zones, die mogelijk kunnen dienen als knooppunten voor toerisme en het behoud van de biodiversiteit.
Guyana heeft sindsdien de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de hoogte gebracht van deze flagrante daad van het Maduro-regime. Secretaris-generaal van de VN, António Guterres, zei in overeenstemming met het Handvest en de status van het Internationaal Gerechtshof, dat “de beslissingen van het Hof bindend zijn”. Guterres zei erop te vertrouwen dat beide staten de bevelen van het Hof zullen naleven.In de oproep met Ali herhaalde Blinken dat de Verenigde Staten ernaar uitkijken nauw samen te werken met Guyana zodra het land in januari 2024 zijn niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad inneemt. De twee leiders sloten de oproep af door het eens te worden over het belang van het handhaven van een vreedzaam en democratisch westelijk halfrond.
De onderscheiding van 1899 werd bijna drieënzestig jaar lang door zowel Guyana als Venezuela aanvaard. De twee partijen handelden naar aanleiding van de onderscheiding toen ze een Gemengde Brits-Venezolaanse Grenscommissie oprichtten om de grens af te bakenen. Deze afbakening werd voltooid en in 1905 werden een gezamenlijk rapport en een kaart van de grens ondertekend door zowel de Britse als de Venezolaanse Grenscommissarissen.
Ongeveer drieënzestig jaar nadat Venezuela de onderscheiding had aanvaard en zijn technische functionarissen had gestuurd om te helpen bij het afbakenen van de grens die het Tribunaal had vastgesteld, beweerde Venezuela in 1962 plotseling dat de onderscheiding nietig was. Guyana blijft echter volhouden dat de uitspraak geldig is en heeft het Internationaal Gerechtshof sindsdien gevraagd die opnieuw te bevestigen. Deze procedures zijn nog gaande.

More
articles