Geen rush op oliehandel, ondanks toenemende geopolitieke spanningen

De prijzen voor ruwe olie schommelden binnen enkele uren tussen een vroege winst en een verlies tijdens de middaghandel in Azië, tussen bullish en bearish gebeurtenissen. De Venezolanen stemden in een referendum over wat in wezen zou neerkomen op een annexatie van twee derde van buurland Guyana. Vervolgens kwamen berichten naar voren dat de Houthi’s raketten hadden afgevuurd op drie commerciële schepen in de Rode Zee, wat een verdere escalatie in de regio markeerde. Aan de bearish kant hebben de OPEC+ productieverlagingen waarover vorige week overeenstemming werd bereikt, geen rush op de oliehandel veroorzaakt, zoals velen hadden verwacht. Het besluit leidde tot het tegenovergestelde, omdat de markt zich concentreerde op vraagpessimisme.

“Ruwe olie lijkt onder voortdurende druk te staan door het OPEC+-besluit. Een zekere mate van verdiscontering van de diepere OPEC+-bezuinigingen is gerechtvaardigd, maar tot nu toe heeft het ruwe-oliecomplex deze volledig genegeerd”, vertelde oliemarktanalist Vanadana Hari van Vanda Insights, geciteerd door Reuters.

“Traders zullen waarschijnlijk voorzichtig blijven, gezien de onenigheid binnen de OPEC en de stijgende olieproductie van niet-OPEC-landen”, zei Charu Chanana, strateeg van Saxo Capital Markets, tegen Bloomberg.

“Een zorg voor de markt is het feit dat deze aangekondigde bezuinigingen vrijwillig waren en niet de brede bezuinigingen van de OPEC+”, schreef Warren Patterson, hoofd grondstoffenstrategie van ING, in een notitie na de aankondiging.

“Deze vrijwillige bezuinigingen suggereren dat het voor de leden moeilijk wordt om het eens te worden over OPEC+-bezuinigingen. Daarom zal het voor de groep steeds moeilijker worden om te reageren als er in de toekomst verdere actie nodig is.”

Ondertussen gaf het einde van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël de oliehandel een klein opwaarts potentieel, dat vandaag in de vroege ochtendhandel in Azië werd gerealiseerd. De ommekeer die later plaatsvond, suggereert echter dat de oorlogspremie niet langer een factor is waarmee rekening moet worden gehouden als er geen grote escalatie plaatsvindt.

“We betreden opnieuw een aanbodgestuurde markt, een markt die meer lijkt op het decennium dat leidde tot Covid-19 dan op de vraaggestuurde markt uit het post-pandemische tijdperk”, schreef RBC-analist Michael Tran in een door Bloomberg aangehaalde notitie. “En dat soort markten zijn vaak beladen met bull traps.” Maandagochtend vroeg daalden de olieprijzen, waarbij de WTI de grens van USD 73 haalde, terwijl Brent op USD 77,80 handelde.

More
articles