Santokhi kondigt leefbaarheidsverbetering aan voor samenleving

President Chandrikapersad Santokhi sprak onlangs tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee over de koopkrachtvergroting, die deels ook een component is van het sociaal welzijnsprogramma van de overheid. Volgens hem heeft de regering eerder op deze manier verschillende maatregelen getroffen om kwetsbare groepen te beschermen en koopkrachtversterking te garanderen.

President Santokhi: “Zo wordt er een koopkrachtversterking toegekend van SRD 1.800 aan seniorenburgers, mensen met een beperking en kwetsbare huishoudens. Binnen het kader van de koopkrachtvergroting is in de loonbelastingsfeer, de belastingvrije grens voor werknemers opgetrokken naar 7.500 SRD Daarnaast is aan de landsdienaren en aan hen gelijkgestelden een koopkrachtversterking van SRD 2.500 per maand toegekend, waarbij ook de gepensioneerde landsdienaar 70 procent van dit bedrag ontvangt. Deze intentieovereenkomsten zijn de afgelopen week ook getekend met respectievelijk Ravaksur en de groep van gezamenlijke vakbonden. De volgende koopkrachtversterkende maatregelen ten behoeve van de werkende klasse zijn hierbij getroffen. De belastingvrije grens is opgetrokken van 7.500 SRD naar 9.000 SRD. Hierbij is ook de forfaitaire aftrek van 100 SRD opgetrokken naar 400 SRD, wat de belastingvrije grens brengt op 9.400 SRD.” Ook de belastingschijven zijn volgens Santokhi aangepast, hetgeen een voordeel van tussen de 500 – 1.500 SRD zal opleveren voor de werkende klasse. Aan de landsdienaren en aan hen gelijkgestelden wordt een bedrag van 1000 SRD aan additionele koopkrachtversterking per maand toegekend, bovenop de koopkrachtversterking van 2.500 SRD.

Ook de gepensioneerden bij de overheid krijgen 70 procent van de additionele koopkrachtversterking van 1.000 SRD.

Dit allemaal met ingang van 1 januari 2024. In de maand december 2023 krijgen de landsdienaren het bedrag van 5000 SRD, waarvan 4.200 SRD gestort in de maand december zelf. Het restant van 800 SRD wordt gefaseerd over het jaar 2024 betaald.

Hiernaast is de BTW op de nutsvoorzieningen en kookgas voor de duur van zes maanden opgeschort,  terwijl de governmenttake op brandstof vooralsnog voor één maand met 1 SRD wordt ingekort. Ondertussen gaat een gemengde groep bestaande uit vertegenwoordigers van de vakbeweging, de regering en De Nationale Assemblee, zich in tripartiet verband buigen over de BTW-wet.

Leefbaarheidsverbetering

De verbetering van de leefbaarheid kwam ook ter sprake, waarbij het gaat om het fysiek verbeteren, van de leef- en woonomstandigheden in het hele land. “De achterstanden, in termen van onderhoud en noodzakelijke herinvesteringen zijn enorm, maar met de beperkte middelen, doet de regering het optimale om verbetering in de situatie te brengen”, aldus de president.

Hierbij kunnen onder andere genoemd worden de renovatie van diverse scholen en sportvelden, opknappen van steigers, het ontwateren en bezanden van wegen te Winti Wai en Pontbuiten, het plaatsen van vuilnistonnen te Coronie.

Tot slot haalde de president aan dat als er niet gewerkt wordt, je ook geen fouten kunt maken. “Wij hadden even makkelijk geld kunnen lenen, geen herstructureringsprogramma kunnen uitvoeren en ons internationaal profiel niet kunnen verbeteren, maar zo is deze regering niet, dat was niet onze belofte. Wij zadelen de bevolking niet op met een schuld.  Maar we kennen onze verantwoordelijkheid wel om op verantwoorde wijze onze landgenoten die het met minder moeten doen, een steun in de rug te geven. Andere structurele beleidsmaatregelen zullen voortgezet worden, zoals ten aanzien van de stimulering van de productie en export. Het beleid om investeerders aan te trekken zal ook geïntensiveerd worden”, benadrukte de president.

More
articles