Guyanese minister Mustapha weerspreekt aantijgingen oppositie:

‘Geen kip uit Suriname gesmokkeld’

De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, is niet te spreken over de beschuldigingen van leden van de Guyanese oppositie, dat er kip uit Suriname zou zijn gesmokkeld, om zo de Guyanese mark te beïnvloeden. Ook wordt beweerd dat er geen invoervergunning vrijgegeven was voor de invoer van kip. Volgens Mustapha beschikt hij wel degelijk over legale documenten en heeft zijn ministerie slechts geprobeerd in te spelen op de vraag die er momenteel heerst. In Guyana is de consumptie van kip enorm toegenomen, waardoor het lokale aanbod niet meer aan de groeiende vraag kan voldoen. ‘’De beslissing om kip te importeren was niet alleen bedoeld om voldoende aanbod te garanderen, maar ook om de prijzen te stabiliseren in een poging de consumenten te beschermen‘’, aldus Mustapha. De door het buurland geïmporteerde kip, betreft volgens Mustapha geen Surinaams gekweekte kip, maar ‘’buitenlandse boutjes’’.

Het Guyanese ministerie van Landbouw heeft afgelopen weekend op felle wijze de “kwaadwillige, valse en lasterlijke” beschuldigingen van het Bureau van de Leider van de Oppositie APNU+AFC, ontkracht over de smokkel van kippen. De oppositie beweerde in een verklaring dat “grote corruptie is ontdekt bij het ministerie van Landbouw’’. De minister van Landbouw en ten minste één andere hoge ambtenaar op het ministerie van Landbouw die banden heeft met de PPP, worden beschuldigd van de smokkel van vrachtwagens vol kippen. Zij zouden vervolgens de politie hebben verzocht de lading vrij te geven.

Wel geldige invoervergunning

De oppositie leverde geen enkel bewijs en haalde alleen een ‘politiebron’ aan. Dit is voor het ministerie van Landbouw aanleiding om de aantijgingen heftig te ontkennen en op te merken dat de regering heeft besloten kip te importeren, aangezien de lokale kipconsumptie enorm is toegenomen, waardoor het lokale aanbod niet meer aan de groeiende vraag kan voldoen. Het ministerie van Landbouw heeft de aanvraag voor een invoervergunning vrijgegeven die was afgegeven aan de Guyana Marketing Corporation (GMC); de leverancier was Simextra International uit Suriname. Het ministerie heeft ook het document vrijgegeven van de Guyana Revenue Authority (GRA), die feitelijk toestemming verleende voor de import van de kippen. De GMC kreeg ook een importvergunning van de Guyan Livestock Development Authority.

Grote vraag naar kip

Ter rechtvaardiging van zijn besluit om de kip te importeren, legde het ministerie uit dat de lokale kippenindustrie ernstig werd getroffen door een uitbraak van vogelgriep in de Verenigde Staten van Amerika eerder dit jaar. Er werd ook opgemerkt dat de uitbraak op zijn beurt een negatieve invloed had op de import van broedeieren, wat leidde tot de uitputting van een toch al ontoereikend aanbod aan kippen in Guyana. ‘’In deze omstandigheden werd de Guyana Marketing Corporation (GMC), een overheidsbedrijf, eigendom van en gecontroleerd door de regering van Guyana en dat onder de toezichthoudende autoriteit van het ministerie van Landbouw valt, naar behoren geïnstrueerd en gemachtigd om kip te importeren om te voldoen aan de vraag van de lokale markt‘’, betoogde het ministerie.

Gezien het feit dat er relevante documenten zijn die de legale import van de kip in kwestie ondersteunen, heeft het ministerie van Landbouw het Bureau van de Leider van de Oppositie opgeroepen om de “ongegronde, roekeloze en lasterlijke beschuldiging onmiddellijk in te trekken. De verklaring is al verzonden voor juridisch advies. Tenzij het wordt ingetrokken, zullen er gerechtelijke stappen worden ondernomen.‘’

 (Bron: Guyanachronicle.com)

More
articles