150 boten zonder vergunning vissen illegaal in onze wateren

Suriname en Frans-Guyana blijken aantrekkelijke bestemmingen te zijn voor buitenlandse vissers, die de visgronden in beide landen thans plunderen. Ondanks beweringen dat de Surinaamse president Santokhi 150 visvergunningen zou hebben beloofd aan de visserijsector in Guyana, zijn deze vergunningen niet uitgegeven. Hierdoor zijn meer dan 150 boten zonder vergunning, nu actief aan het vissen in de Surinaamse wateren, zonder dat er iets hiertegen wordt gedaan. Zelfs boten uit Paramaribo varen naar Guyana, en maken daar gebruik van hun faciliteiten voordat ze weer de zee op gaan. Deze situatie zou een negatieve invloed kunnen hebben op de export van vis naar Europa en de binnenlandse arbeidsmarkt.

Tijdens een interview van Dharm Mungra met een lokaal medium, werd gesproken over de visserijexport van Suriname. Volgens Mungra wordt de visserijsector gezien als een manier om het land vooruit te helpen en deel te nemen aan de internationale handel, maar door de gebrekkige controle op de visserij en de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen, staat de sector nu onder druk.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, heeft gezegd dat het risico bestaat, dat de export naar Europa wordt stopgezet door de ongecontroleerde visserij en de negatieve impact hiervan op het milieu.

‘’De visserijsector is van groot belang voor Suriname en Frans-Guyana door de overvloedige vissoorten die in de wateren gedijen. Het gebrek aan vegetatie in de rivieren en plassen van Guyana, draagt bij aan de kraamkamers van garnalen en verschillende vissoorten in Suriname. Deze populaties zijn van enorm groot belang voor het behoud van de visstanden. Vanwege de goede broedplaatsen in Suriname en Frans-Guyana, worden deze landen aantrekkelijk voor buitenlandse vissers’’, aldus het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij.

“De ongecontroleerde visserij en de mogelijke stopzetting van de export naar Europa, kunnen grote gevolgen hebben voor de visserijsector”, zegt minister Sewdien. Volgens hem zal die situatie in het algemeen gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en de economie. Sewdien is van mening, dat het belangrijk is dat er maatregelen worden genomen om de illegale visserij aan banden te leggen en het milieu te beschermen. “Er moet worden samengewerkt met buurlanden zoals Guyana, om oplossingen te vinden en ervoor te zorgen, dat de visstand en het ecosysteem behouden blijven.” Voorts maakt de minister duidelijk dat er duidelijke regels en vergunningen moeten komen, om zo de visserijsector te reguleren en een eerlijke handel te waarborgen.

More
articles