Geruchten over invasieplannen Venezuela zetten Guyana op scherp

Latijns-Amerikaanse media citeren de Braziliaanse inlichtingendienst die zegt dat Venezuela zich voorbereidt om de komende dagen Guyana binnen te vallen, nu het geschil over het olierijke gebied van Essequibo heviger wordt. Berichten over vermeende voorbereidingen voor een invasie van Guyana kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd, en bestaan voorlopig uit mediageruchten die worden toegeschreven aan Braziliaanse inlichtingenbronnen.

Essequibo ligt tussen Guyana en Venezuela, die beide soevereiniteit claimen, terwijl Venezuela zondag een referendum plant om de eigendomstoekomst van het gebied te bepalen. Het ruim 61.000 vierkante kilometer grote grondgebied komt overeen met twee derde van het grondgebied van Guyana en is ook de locatie van een reeks enorme offshore olie-ontdekkingen door Exxon. Deze ontdekkingen, waarvan de eerste in 2015 werd aangekondigd, hebben de claim van Venezuela op het grondgebied nieuw leven ingeblazen.

Het referendum van zondag zorgt ervoor dat inwoners van Essequibo in angst leven over wat er in de nasleep ervan kan gebeuren, meldt Associated Press. De spanningen worden nog groter, want het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zal vrijdag naar verwachting een besluit nemen over het verzoek van Guyana om “voorlopige maatregelen” die zouden kunnen voorkomen dat Venezuela zondag het referendum houdt. De Venezolaanse leider Nicolás Maduro heeft de VS ervan beschuldigd te proberen zich hun oliebronnen toe te eigenen met betrekking tot de offshore-olievondsten en -productie van Guyana, waarbij hij beweert dat Washington van plan is het gebied te militariseren.

Op het spel staat ‘s werelds meest aantrekkelijke offshore olieproject, waarbij Exxon het 6,6 miljoen hectare grote Stabroek-blok controleert, dat tot nu toe meer dan 30 olievondsten van wereldklasse heeft gekend, die naar schatting meer dan 11 miljard vaten oliebronnen bevatten.

Eerder in november startte Exxon de productie vanuit zijn Payara-project in het Stabroek-blok en zal de productie van ruwe olie in Guyana verhogen tot 620.000 vaten olie per dag. Exxons derde FPSO, Prosperity, is eerder dan gepland opgestart en zal 220.000 vaten per dag toevoegen, aldus Exxon. De oorspronkelijke deadline voor de FPSO was de eerste helft van volgend jaar, toen nieuwe putten online kwamen.

More
articles