VERHOOGDE BTW NODIG VOOR OVERHEIDSSALARISSEN EN UITKERINGEN

De verhoging van de BTW op brandstof per 1 november 2023 kan volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën niet worden aangehouden, want daardoor zal de financiering van noodzakelijke verplichtingen van de staat, zoals salarissen, pensioenen, toelagen en sociale uitkeringen in gevaar komen. Dit heeft de minister onlangs kenbaar gemaakt tijdens de gesprekken met de gezamenlijke vakbonden. Raghoebarsing haalde onlangs in juni in DNA aan, dat als de inning van BTW over het hele jaar uitgesmeerd wordt, moet er maandelijks SRD 342 miljoen ontvangen worden. In januari is SRD 140 miljoen binnengekomen aan BTW, in februari SRD 220 miljoen, maart SRD 253 miljoen, april SRD 284 miljoen en in mei SRD 362 miljoen. Van de ruim 5.000 belastingplichtigen hebben meer dan 3.500 zich geregistreerd. Dit is meer dan 70%. Nu zal de inning meer zijn, aangezien het percentage van 5% naar 10% is verhoogd. Wij van Keerpunt, hebben op zich geen probleem met het betalen van BTW, maar waar wij wél moeite mee hebben, is het feit dat bepaalde sectoren gewoon vrijgesteld zijn van deze verplichting, hoewel die het zich wel kunnen permitteren.

Daarnaast is de betaling van salarissen, pensioenen, toelagen en sociale uitkeringen als verwijzing, een doorzichtig stuk populistisch theater. Het signaal dat afgegeven wordt, is no work, no pay. Een schatkistbewaarder die budgetteert op deze onderdelen, met een nieuwe inkomensstroom, bekent glashard, onverantwoord en consumptief financieel gepland te hebben. Dat uitgerekend de nestor van het Ministers Korps, die zichzelf de laatste tijd met een dun vernislaagje tot technocraat wil herdopen, de oppositie belerend de les las over populisme, nu uitwijkt naar datzelfde genre aan politiekvoering, is niet zonder enige ironie.  De invoering van BTW per 1 januari van dit jaar, werd op last van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, door de regering doorgedrukt. Eenieder had eigenlijk toen gedacht dat het niet doorgevoerd zou worden, maar 2 januari 2023 was het duidelijk voor het bedrijfsleven, dat het inderdaad allemaal wel doorging. Het bedrijfsleven was van mening, dat nog nooit tevoren een belastingverzwarende maatregel op een zo ongeorganiseerde en ongecoördineerde wijze doorgedrukt zou worden. De invoering van BTW was de vervanging van de omzetbelasting. Het Suriname Economic Oversight Board (SEOB)-bulletin stelde onlangs, dat eenieder BTW zal moeten afdragen, in tegenstelling tot de voormalige omzetbelasting. ‘’De omzetbelasting leverde de overheid jaarlijks ongeveer 2,9% van het bbp op”, aldus de SEOB. Op jaarbasis schat de SEOB dat de belastingopbrengsten in 2023 met circa 4,6% van het bbp zullen afnemen ten opzichte van 2022, uitgaande van de cijfers van juli 2023. Dit komt neer op meer dan SRD 6 miljard. Ten opzichte van de begroting, schat de SEOB dat de belastingopbrengsten ongeveer SRD 800 miljoen (ofwel 4%) lager zullen uitvallen. “Echter moet er rekening mee gehouden worden dat de begroting van 2022 gebaseerd is op de economische omstandigheden uit 2022, waaronder een lagere wisselkoers gold. De overheid zal een inhaalslag moeten plegen om haar belastinginkomsten op peil te houden. Een te rappe daling van de wisselkoers, kan een negatieve impact hebben op de overheidsinkomsten”, benadrukt de SEOB.

De SEOB heeft de overheid geadviseerd, dat zij in de herstelfase van de economie de overheidsinvesteringen op peil dient te brengen. “Hierbij moet gedacht worden aan investeringen in technologie, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Ervaringen uit andere landen laten zien dat overheidsinvesteringen in deze sectoren bijdragen aan lange termijn groei. Er kan hierbij ook gedacht worden aan samenwerkingen met het bedrijfsleven (public-private partnerships)”, aldus de SEOB. Wij zijn het volkomen eens met dit advies en wij hopen dat deze adviezen van harte worden meegenomen voor de verbetering van de overheidsuitgaven en inkomsten.

More
articles