Padiearealen hebben geen stabiel verloop

30.000 hectare beschikbaar voor rijstproductie

Met de weinige regens van de afgelopen dagen, het gebrek aan voldoende irrigatiewater voor grondbewerking en inzaai belooft het niet beter te gaan dan voorheen. Ook is de voorzitter van de Surinaamse Padi Boeren Associatie (SPBS), Harinandan Oemraw niet te spreken over het beleid van LVV. Volgens Oemraw is dit te wijten aan minister Sewdien van LVV, dat er onzekerheid heerst over de oogst na de inzaai, die volgens hem niet goed verloopt.

Eerder wees de SPBA-voorzitter erop, dat als LVV-minister Parmanand Sewdien zijn koppig en onredelijk vasthoudend standpunt niet verlaat, de rijstinzaai in problemen kan komen. Oemraw maakt duidelijk dat de minister er niets aan doet, de nodige machines te verkrijgen om zo water te kunnen verpompen naar de rijstarealen. Vorige week was reeds de situatie van waterschaarste voor de grondbewerking duidelijk en het assembleѐlid Harriet Ramdien (VHP-fractie) riep de regering op, aandacht te schenken aan de padiarealen.

Oemraw ook VHP-topper in Nickerie die namens de partij en destijds zelfs belast met de leiding van het rijstinstituut ADRON, meent dat Sewdien te weinig doet om de rijstboeren ondersteuning te bieden.

Er wordt wel water via het Corantijnkanaal naar Nickerie gepompt, maar de hoeveelheden zijn ruim onvoldoende om alle boeren te voorzien. Volgens hem verloopt de inzaai moeizaam, omdat er onvoldoende water voor handen is.

 

More
articles