Verwijderen spookambtenaren uit ambtenarenapparaat voorwaarde IMF

Lonen werkende ambtenaren schandalig laag

Anastasia Guscina, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft vorige week bepaalde zaken in een persconferentie aangehaald. Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank en minister Stanley Raghoebarsingh van Financiën en Planning waren aanwezig. Het reilen en zeilen van het sociaal programma  kwam ter sprake en  zij heeft daarbij ook enkele inzichten van het IMF over de Surinaamse situatie gedeeld.

Volgens Guscina eist het IMF dat spookambtenaren uit het ambtenarenapparaat worden gehaald. Het kan niet zo zijn dat mensen maandelijks geld ontvangen maar er niets voor doen, dit is diefstal en is heel erg ontmoedigend voor andere ambtenaren die wel hard moeten werken zeg Guscina. Er wordt dringend aandacht gevraagd voor deze kwestie. De samenleving moet verandering en verantwoordelijkheid opeisen.  Het IMF vindt dat de lonen van ambtenaren die wel werken  schandalig laag zijn Guscina verklaart dat er een aantal gesprekken zijn geweest met de regering, waar er gesproken is over de lage lonen. “Het is niet goed dat leraren na hun normale baan afhankelijk moeten zijn van het verzorgen van  bijlessen  om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen,” aldus Guscina.

Maar er is ook veel verspilling, vandaar dat één van de voorwaarden van het IMF-programma is, het verwijderen van spookambtenaren.

Zij duidt aan dat 18 procent van het ambtelijk bestand niet is geregistreerd. Het is verspilling van lonen en heel  ontmoedigend voor ambtenaren die werken maar  door hebben  dat er anderen zijn die geld ontvangen voor het niets doen.  “Als het bestand van spookambtenaren  wordt geminimaliseerd, zal er meer ruimte zijn voor behoorlijke salarisverhogingen,” aldus Guscina. “Het is gemakkelijk om te zeggen dat door het fonds (IMF) de salarissen laag zijn. Nee, het komt door de verspilling en mensen die hun zakken vullen zonder daarvoor te arbeiden. Daar moet de woede op gericht zijn”.

Opmerkelijk is dat bonden aan het protesteren zijn tegen de vernieuwde BTW-wet. Ze willen dat het aangehouden wordt, terwijl er gewerkt wordt aan maatregelen om het leven draaglijk te houden. Guscina benadrukt dat  de BTW nodig is,  omdat de overheid de inkomsten nodig heeft om haar zaken te doen.

“Niemand wil belasting betalen. Maar elke keer dat je uitstelt verlies je potentiële inkomsten die gebruikt konden worden om salarissen te betalen, inclusief  salarissen van de leden van de bonden die protesteren. Die inkomsten kunnen ook gebruikt worden om de sociaal zwakkeren te helpen.” aldus Guscina.

More
articles