In het Staatsblad van de Republiek Suriname is inzake de vaststelling van het aantal visvergunningen, visvoorwaarden en de hoogte van de visvergunningsrechten voor het dienstjaar 2023 gepubliceerd.
Het medium SNC vermeldt ook, dat alleen wanneer aan de wettelijke bepalingen over onze visgronden is voldaan, er gevist mag worden in de visgronden. “Enkele van de fel bekritiseerde onderwerpen tussen Surinaamse en Guyanese vissers zijn bijvoorbeeld de gevangen garnalen en bijvangsten, die in Suriname bewerkt en verwerkt moeten worden”, aldus het medium. Tevens moeten alle vangsten op een aangegeven aanlandingsplaats in Suriname worden afgezet. Bovendien wordt duidelijk gemaakt, dat het verboden is de vergunning te verkopen of verhuren.
De voornaamste producten die in de visserijsector verwerkt en geëxporteerd worden, zijn zeegarnalen en seabob garnalen. Suriname staat momenteel op lijst 1 van de Europese Unie voor wat betreft de export van vis en visserijproducten.
De bedrijven die voornamelijk zorgen voor de verwerking en export van deze garnalen, zijn SAIL, SUJAFI, SIS en Heiploeg Suriname N.V. Suriname heeft officieel tien visverwerkingsbedrijven, die vis exporteren en vier bedrijven die garnalen exporteren.
De voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), Udo Karg, zei begin dit jaar in een vraaggesprek met het medium SNC, dat onze onbeschermde visgronden de ruimte bieden dat de staat een verlies SRD 50 miljoen op jaarbasis aan inkomsten moet derven. “Ook zijn vissers blootgesteld aan gevaren op zee door activiteiten van illegaal opererende vissers, waartegen tot nog toe maatregelen ontbreken”, aldus Karg.
Volgens hem is in vooral de afgelopen twee tot drie jaar de illegale visserij sterk toegenomen. Karg zei voorts dat het verlies aan inkomsten in de duurzame visserij, is veroorzaakt door de onbeschermde visgronden.
Hij wees erop dat een voorstel van de SSA, waarin vervat dat uit de 1 miljoen vergunningsrechten, een deel beschikbaar zou worden gesteld voor de bescherming van de visgronden. “Echter is er geen concreet antwoord gekomen vanwege het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij”, aldus Karg. Volgens hem heeft de Kustwacht een tekort aan patrouilleboten en brandstof, om te kunnen patrouilleren.
Eerder verklaarde majoor Radjoe Bhola, directeur bij de Kustwacht Suriname, dat financiële problemen, zoals bij andere veiligheidsorganisaties in het land, patrouilles die gepland zijn, obstakels vormen voor de concretisering.
“Mij is bekend dat er met man en macht door de regering gewerkt wordt aan het oplossen van dit vraagstuk”, aldus Bhola. Tevens verwijzen Surinaamse vissers steeds dat de visgronden door de illegale visserij, Suriname op jaarbasis minimaal USD 50 miljoen misloopt.
Op de website van LVV staat dat het Vessel Monitoring Systeem verplicht voor vissers is gesteld. Een Vessel Monitoring System (VMS) is een satellietvolgsysteem van het onderdirectoraat Visserij dat data verzamelt inzake de activiteiten van opererende vissersboten op zee. Hiermee wordt ten eerste controle uitgeoefend op de naleving van de voorwaarden, vermeld in de vergunning afhankelijk van de visserijcategorie.
Ten tweede wordt getracht het illegaal vissen in onze wateren die als broedgronden dienen en essentieel zijn voor de instandhouding van onze visrijkdom, te voorkomen. Ten derde wordt de veiligheid op zee beoogd.
Op ieder vaartuig moet een functionerend Vessel Monitoring System aanwezig zijn, waarvan de data onder andere de geografische positie, vaarrichting en snelheid, te allen tijde en kosteloos, beschikbaar moeten zijn voor het directoraat Visserij en de door het ministerie aangegeven autoriteit. LVV maakt ook melding van het verbod om te vissen op de in zee voorkomende zoogdieren en zeeschildpadden, deze te doden en/of letsel toe te brengen.
Alle vissersboten worden geregistreerd. Het VMS draagt bij tot het realiseren van duurzame exploitatie van de visgronden. Alle vaartuigen die gebruik maken van trawlnetten voor visserij-activiteiten in onze territoriale wateren en de Exclusieve Economische Zone van Suriname, zijn door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij wettelijk verplicht gesteld. Dit staat in de visvergunning voor de categorieën trawlvisserij en lijnvisserij. Ook op vissersboten die niet van stroom zijn voorzien, kan een VMS aangesloten worden die werkt door middel van zonnepanelen. ‘’En toch gaat de illegale visserij op onze gronden gewoon door. Hoe kan dat?’’, aldus Karg.