Regering besluit BTW op nutsvoorzieningen aan te houden

Uit de bijeenkomst, gehouden tussen de regering en de vakbeweging het afgelopen weekend, is naar voren gekomen dat de regering bereid is de BTW op nutsvoorzieningen tijdelijk aan te houden. Echter zal de BTW op brandstof, niet worden teruggedraaid. Volgens de regering heeft dit te maken met de inkomsten van de regering die dan zullen dalen. De staat geeft aan dat hij anders de noodzakelijke financiering mist en niet zal kunnen voldoen aan zijn verplichting om salarissen, pensioentoelagen en sociale uitkeringen te betalen.

Verder zal er een tijdlijn worden uitgezet voor een integrale wijziging van de BTW-wet uiterlijk juni 2024. Gisteren kwam de algemene ledenvergadering (ALV) van de vakbonden wederom bijeen om de overeengekomen punten te bespreken. De ALV heeft besloten wél akkoord te gaan met de voornemens van de regering ter verruiming van de belastingschijven en de aanhouding van de BTW op nutsvoorzieningen, elektriciteit, water en kookgas. Echter, met betrekking tot het onverkort doorgaan van de verhoging van de BTW op benzine, gingen de leden tijdens de ALV niet akkoord.

De besluiten genomen op de ALV zijn vervat in een motie die vandaag is ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). Gisteren hebben de vakbondsleiders verder overleg gehad met vertegenwoordigers van DNA naar aanleiding van de eerste motie die was ingediend. Deze zaken zullen in een openbare vergadering worden besproken.

More
articles