IDB & UNESCO LATEN HUN TANDEN ZIEN

In eerdere edities heeft Keerpunt zich meerdere keren uitgesproken over de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal. Om de woorden van de ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) te gebruiken: ‘The building, as proposed, seems unsuited and inviable, not only in terms of its urban setting, but also, in regards to its overall size, scale, proportions and architectural language. Therefore, should it be constructed, as proposed, it would pose an adverse and irreversible impact on the Outstanding Universal Value of the World Heritage property’, citaat uit de eerste technische beoordeling.

Keerpunt heeft al enkele weken vernomen uit meerdere betrouwbare bronnen, dat de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal ervoor zal zorgen dat de fondsen vanuit de IDB die vanuit de PURP zouden komen, niet meer vrij zullen komen, omdat onze status op de UNESCO-Werelderfgoedlijst in opspraak is gekomen. Voorts vernamen wij, dat de IDB dit zelf in een waarschuwing per schrijven kenbaar heeft gemaakt aan de regering. Wij hebben de hand weten te leggen op de brieven van de IDB en de UNESCO, waar zij duidelijk hun bezorgdheid hebben geuit. Terwijl de publiekelijke discussie en de uiteenlopende inzichten van “vak”ministers en het gedrag van de Onderraad uitlekten, was al op het hoogste regeringsniveau bekend hoe ver de staat bezig was het boekje te buiten te gaan. De IDB heeft onlangs op 9 oktober een schrijven gericht aan minister Raghoebarsing van Financiën,  waar zij zich uitspreken over een mogelijke contractbreuk in het kader van het door de IDB gefinancierde Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP), dat in 2017 werd goedgekeurd met als doel de sociaal-economische revitalisering van het Paramaribo Historisch Centrum te ondersteunen.

“Zoals uiteengezet in de lening-gerelateerde documenten is het van cruciaal belang voor het bereiken van de doelstellingen van het programma, dat Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van UNESCO blijft staan. Het is echter onder onze aandacht gekomen dat de regering van Suriname heeft besloten om verder te gaan met de bouw van de DNA-vergaderzaal, gelegen aan de Grote Combeweg, ondanks het ontvangen van ongunstige adviezen van ICOMOS en de plaatselijke monumentencommissie”, aldus de IDB. Een rechtstreekse verwijzing naar onze geloofwaardigheid en betrouwbaarheid als staat die middelen heeft ontvangen.

We merken op dat ICOMOS in een mededeling van 18 mei 2023 (referentie # CLTNVHC/LACRRH/23/032) constateerde dat een dergelijk ontwerp “ongeschikt en onhaalbaar lijkt, niet alleen in termen van de stedelijke omgeving, maar ook wat betreft de totale omvang ervan”. “, schaal, proporties en architecturale taal. Als het dus zou worden gebouwd zoals voorgesteld, zou het een negatieve en onomkeerbare impact hebben op de uitzonderlijke universele waarde van het Werelderfgoed.”

“Bovendien verifieerde het team tijdens een recent toezichtbezoek van de IDB voor het Paramaribo Stedelijk Rehabilitatieprogramma, dat er bouwmaterieel en mobilisatiewerkzaamheden waren gevonden in het onlangs overgedragen DNA-gebouw, wat de intentie aangaf om in de komende dagen met de werkzaamheden te beginnen”.

Daarnaast werd de IDB geïnformeerd over de plannen om het technisch gebouw gelegen aan de Grote Combeweg binnen het parlementscomplex te slopen. “Als deze informatie werkelijkheid wordt, zou de regering een gebouw slopen dat zeer recentelijk is gerestaureerd in het kader van het SU-L1046 Paramaribo Stedelijk Rehabilitatie-programma. Als dit het geval is, zouden de doelstellingen van het programma niet worden bereikt, waardoor het een mislukt project wordt, wat een ernstig reputatierisico met zich meebrengt en de bescherming van de UNESCO-status van de stad in gevaar brengt”, benadrukt de IDB. Een constatering die lijnrecht staat tegenover wat de vakminister ter zake en de voorzitter van De Nationale Assemblee, publiekelijk hebben beweerd.

“In het bijzonder zou de vernietiging van deze infrastructuur een contractbreuk vormen onder de voorwaarden van de leningsovereenkomst nr. 3905/OC-SU tussen de regering van Suriname en de IDB, en sectie 4.07 met betrekking tot het onderhoud van de werken gefinancierd onder de lening.

Bovendien zijn wij van mening dat dergelijke acties rechtstreeks in strijd zijn met de doelstellingen van het PURP-programma en een negatieve invloed zullen hebben op de uitvoering van de lening en dat dergelijke omstandigheden het behalen van de ontwikkelingsdoelstellingen van het project zullen verhinderen. Dit leidt dus tot een opschorting van uitbetalingen en mogelijke annulering van de SU-L1046 zoals vastgelegd in de contractovereenkomst hoofdstuk VIII sectie 8.01 (c) en sectie 8.02 (a) en artikel 8.01 (f) (ii) van de Algemene Voorwaarden”.

“Ten slotte zouden we, gezien het hogere risico op niet-implementatie en het potentiële onvermogen om de verwachte ontwikkelingseffecten te bereiken, niet in staat zijn de voorbereidingen voort te zetten van het SU-L1068 Paramaribo Urban Rehabilitation Program II, dat naar verwachting zou bijdragen aan de revitalisering van de werelderfgoed site en restauratie van emblematische gebouwen zoals het Torengebouw. Wij streven naar een gunstige oplossing voor deze situatie en danken u bij voorbaat voor uw vriendelijke hulp in deze zeer delicate kwestie”. Het gemis aan leiderschap van de regeringsleider die enkel in de meest algemene en vage bewoordingen verwijst naar ‘regels’ en het gezichtsverlies en concreet financieel risico van tientallen miljoenen op zijn beloop laat, is in het licht van communicatie op dit hoge niveau, schrikbarend en zorgwekkend.

UNESCO

Ook de UNESCO verwijst in een brief naar de beoordeling van de ICOMOS. “Het Werelderfgoedcentrum heeft uit verschillende bronnen informatie ontvangen met betrekking tot de gerapporteerde ondertekening van een contract en de start van de bouw van de faciliteit voor De Nationale Assemblee van Suriname in de historische binnenstad van Paramaribo, een pand dat in 2002 op de Werelderfgoedlijst staat. onder criteria (ii) en (iv)”.

“Volgens de meest recente correspondentie beschikt de regering over de Technical Review van ICOMOS International, waaruit blijkt dat er voor De Nationale Assemblee een haalbaarheidsstudie moet worden uitgevoerd en dat ontwerp-opties moeten worden onderzocht om De Nationale Assemblee op de locatie van de Henck Arronstraat te huisvesten. Grote Combeweg naar het voorbeeld van het Masterplan 2018, met een voorlopige Heritage Impact Assessment”, stelt de UNESCO.

Momenteel lijkt het wel erop, dat de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal is stilgelegd, de vraag is wat de vervolgstappen zijn, want een zogenaamd “deskundig” team komt niet zoals de OW-minister heeft verkondigd. Als wij de brieven goed hebben begrepen, wil het zeggen dat als de regering doorgaat met “koppigheid”, zij alle “gratis geld “ voor de rehabilitatie van onze historische binnenstad mag vegen. En dan zal het Torengebouw precies zo triest eruit blijven zien. Want momenteel is de koepel van het Torengebouw aan de Tamarindelaan nog steeds niet afgedekt. Bij elke regenbui stroomt water naar binnen en het koperen uurwerk, inclusief het eeuwenoude monument verpietert steeds verder.

Dit is allemaal het gevolg van slechte bewaking, omdat dieven enkele maanden geleden het Torengebouw binnen zijn gedrongen en grote schade aan de koperen dakbedekking van de koepel in de toren hebben aangebracht. Grote koperen dakdelen zijn weggezaagd en verduisterd. Wij vragen ons tot  nu toe af, hoe dit in hemelsnaam heeft kunnen gebeuren? We zijn inmiddels 5 maanden verder en niemand doet een beetje moeite om op z’n minst een stuk bouwplastiek te plaatsen om de koepel. We ergeren ons dagelijks aan dit alles en het is naar onze mening gewoon omdat de verantwoordelijkheid ligt bij een stelletje cultuurbarbaren dat geen verstand van cultureel erfgoed heeft. Je moet je schamen!

More
articles