Brunswijk stoort zich niet aan racistische uitlatingen

(foto: Ivan Summerville)

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in gesprek met een lokaal medium  gezegd, zich niet te storen aan de ractische uitlatingen die worden gedaan door prominenten van de VHP jegens de Marrons. In een video die al enige wordt verspreid, doen enkele Nickeriaanse ondernemers, racistische uitspraken tegen onder meer de minister van Grond Beleid en Bosbeheer. In de bewuste video geven zij aan dat de ‘blauwkop dyuka’s’ Nickerie niet moeten verkopen en dat het district toebehoort aan de Nickerianen. Als de ‘blauwekop dyuka’s’ toch land willen verkopen, moeten ze volgens een passage uit de video, eerder Albina en Moengo verkopen dan Nickerie. Deze video zou in verband staan met de uitgave van een deel van de Stalweide in Nickerie. Dit besluit is intussen teruggedraaid door de minister.

Volgens Brunswijk zou de media vol staan met dergelijke berichten, die gedaan zijn vanwege zijn achterban. Hij zegt ze geadviseerd te hebben, niet te reageren hierop. Echter betreurt hij het dat deze uitspraken worden gedaan in het bijzijn van VHP-toppers en dat niemand op dat moment gecorrigeerd heeft. Brunswijk had verwacht dat de uitlatingen publiekelijk zouden worden afgekeurd, echter is ook dat niet gebeurd.

Volgens Brunswijk gaat het niet eens om een Marron of Ndyuka die daar een beslissing over zou hebben gehad, zoals wordt beweerd. Hij voegt eraan toe dat in andere delen van het land Surinamers van Hindoestaanse komaf concessies hebben en dat er nooit lelijke opmerkingen over hen zijn gemaakt, omdat mensen in die gebieden begrijpen dat ze samen moeten leven.

More
articles