Shyamnarain: ‘Dataverzameling verminderde risico’s biedronde Shallow Offshore Areaal’

Juridisch adviseur en olie- en gasbelastingadvocaat Roy Shyamnarain, stelde onlangs dat Suriname zeer goed uit de bus kwam bij de lancering van de tweede biedronde voor zijn Shallow Offshore Areaal, waarbij potentiële bieders een collectieve beloning van meer dan 91 vaten wordt beloofd waar olie aanwezig is, gebaseerd op de uitkomst van een onafhankelijke re-mapping van de prospects.

“Uit het onderzoek blijkt dat het betreffende areaal ongeveer 90 bekende prospects omvat en van 30 daarvan wordt verwacht dat ze tussen de 1 en 7 miljoen vaten olie zullen bevatten. Een absolute teaser in dit opzicht zijn de ‘drill ready’-vooruitzichten, die werden bewezen door recente multi-client 3D-gegevens verkregen door BGP, TGS en CGG”, aldus Shyamnarain.

Er werd lang naar deze biedronde uitgekeken, die volgt op twee jaar hard werken van het Staatsolie Technisch Team, onder leiding van Eshita Narain, teamleider Basin Studies & Open Areaal. Staatsolie heeft een concurrerend pakket samengesteld om potentiële investeerders aan te trekken, met goede vereisten voor het minimumwerkprogramma en aantrekkelijke fiscale voorwaarden.

“De 11 tentoongestelde gedefinieerde blokken bevinden zich van west naar oost rond de bekende Golden Lane, met een vruchtbaar Blok 58, waar TotalEnergies/APA aan de vooravond staat van de ontwikkeling van hun Sapakara/Krabdagu-reservoir, Blok 52, waar Petronas onlangs heeft gewerkt en een substantiële olie-ontdekking heeft gedaan bij Roystonea-1 en Blok 53, waar Apache ook een veelbelovende ontdekking heeft gedaan bij Baja.”

Volgens Shyamnarain is het interessant dat de onderzoeken van Staatsolie bevestigen dat uit de bron van de diepwatervondsten in de Golden Lane, diepere volgroeide Aptische brongesteente aanwezig is over een groter deel van het gebied. “De verzamelde informatie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verminderen van de risico’s van de in kaart gebrachte leads en prospects in het beoogde gebied en is een teken dat Staatsolie gestaag haar doel heeft bereikt. Dit heeft het toegestaan dat Staatsolie met succes biedrondes voor zowel het SHO 1- als het Demerara-areaal met een score van 50 procent op het gecontracteerde areaal lanceert.’’

Volgens een persbericht van Staatsolie is er sprake van een Bidder Authorization Process dat gestart is op 7 november 2023, terwijl geautoriseerde bieders toegang zullen hebben tot de gegevens vanaf 18 december 2023. Biedingen kunnen gedaan worden tot en met 31 mei 2024.

More
articles