Guyana reageert niet op Venezuela’s strijdlustige taal over grenscontroverses

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, heeft duidelijk gemaakt dat het land niet zal reageren op de agressieve houding van Venezolaanse topfunctionarissen. “We gaan niet dagelijks reageren op de strijdlustige taal die uit Venezuela komt van verschillende overheidsfunctionarissen”, vertelde hij op 2 november op een persconferentie.

We hebben strijdlustige taal gehoord van de vicepresident van Venezuela, zeer weerzinwekkend en zeer agressief, voegde hij eraan toe. De CARICOM heeft krachtig de soevereiniteit van Guyana verdedigd en zich gericht op de recente provocatie vanuit Venezuela. Er is ook steun gekomen van het Gemenebest, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Verenigde Staten (VS). Brazilië heeft tegenover Guyana zijn steun betuigd aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om de controverse op te lossen.

Het ICJ heeft twee keer zijn jurisdictie bevestigd om uitspraak te doen in de zaak die Guyana aanhangig heeft gemaakt, om de geldigheid van de arbitrale uitspraak van 1899 te bevestigen, die de mogelijkheid biedt voor een definitieve, bindende en rechtvaardige schikking onder internationaal recht. Maar ondanks deelname aan de ICJ-procedure, probeert Venezuela van het proces af te wijken.

President Nicolás Maduro stelde in september voor om president Irfaan Ali rechtstreeks te ontmoeten, nu Venezuela zijn agressieve houding heeft opgevoerd vanwege de biedronde van Guyana. Er zijn onder meer toegenomen militaire activiteiten en troepenmobilisatie door Venezolaanse troepen in de nabijheid van de grenzen van Guyana waargenomen. En meer recentelijk het aanstaande referendum van Venezuela om steun onder zijn burgers te verzamelen en de regio Essequibo – twee derde van het grondgebied van Guyana – te annexeren.

Maar de Guyaanse regering heeft herhaaldelijk gezegd dat zij er vast van overtuigd is dat het Internationaal Gerechtshof het geschikte platform is om de territoriale claim van Venezuela aan te pakken.

Guyana wendde zich tot het Internationaal Gerechtshof en vroeg om bevelen die het referendum van Venezuela zouden blokkeren. In dat verzoek verzoekt Guyana het Hof om een bevel dat Venezuela verbiedt enige actie te ondernemen om de Essequibo-regio of enig ander deel van het nationale grondgebied van Guyana te veroveren, te verwerven of aan te tasten, of de soevereiniteit te doen gelden of uit te oefenen. Dit is in afwachting van de definitieve vaststelling door het Hof van de geldigheid van het arbitraal vonnis uit 1899 dat de landgrens tussen de twee staten vastlegde, en van de definitieve en bindende aard van die grens. Maar Maduro deelt niet dezelfde mening. Hij vertelde onlangs aan de Venezolaanse pers, dat “Venezuela het Internationaal Gerechtshof nooit heeft erkend en ook nooit zal erkennen voor de oplossing van deze kwestie”.

More
articles