JusPol en AdeKUS tekenen overeenkomst voor masteropleiding Wetgevingsjurist

Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), hebben op dinsdag 17 oktober 2023 in de vergaderzaal van het ministerie een samenwerkingsovereenkomst getekend inzake het verzorgen van de masteropleiding wetgeving aan de juristen verbonden aan verschillende ministeries en De Nationale Assemblee.

Voor de ondertekening gaf JusPol-minister Kenneth Amoksi een korte inleiding, waarin hij aangaf, dat de samenwerking belangrijk is, omdat de overheid de producten van de universiteit kan meenemen in het plannen en uitzetten van beleid. Vanaf zijn aantreden heeft Amoksi zich sterk gemaakt voor dit project, omdat het ministerie een tekort heeft aan wetgevingsjuristen. “Er is sprake geweest van het wegtrekken van kader en ook vergrijzing. De behoefte aan wetgevingsjuristen is groot in Suriname’’, zegt de bewindsman.

De directeur van Justitie, Sharman Lakhisaran, zegt dat een lang gekoesterde wens in vervulling gaat. “Als ministerie moeten wij blijven investeren in ons personeel. Zo krijg je kwaliteit en dat is de drijfveer. Wil je ontwikkelingsdoelen realiseren, dan moet je kader hebben, daarom is het nodig continu het personeel te trainen, want de kaders trekken weg”, gaf Lakhisaran aan.

Shanti Venetiaan, voorzitter van het Bestuur van de AdeKUS en Wanda Bechan-Pherai, decaan van de Faculteit der Juridische Wetenschappen, gaven beiden aan blij te zijn met de opleiding en deze met plezier te hebben voorbereid. Zij kijken uit naar nog meer samenwerkingsbekrachtigingen. Bechan-Pherai bedankte de minister voor het vertrouwen en Venetiaan wenste aan eenieder veel succes toe in dit traject. Een master Criminologie en een master Public Policy, zijn nog steeds de voornemens van Amoksi. Tijdens een van zijn dienstreizen naar Washington D.C., heeft hij dit reeds bespreekbaar gemaakt bij de George Mason University. De masteropleiding Criminologie is nodig om bepaalde sociale vraagstukken in relatie tot criminaliteit te bestuderen en daarover adviezen te geven. “Wij hebben deze disciplines heel hard nodig in Suriname, zeker wetgeving en criminologie die een must zijn voor Justitie en Politie. De master Public Policy is goed voor het uitstippelen van beleid, alsook het geven van adviezen op beleidszaken en niet alleen op dit ministerie”, aldus de minister.

De minister bedankte het bestuur en ook decaan Bechan-Pherai voor de gepleegde inspanningen, alsook de Inter-American Development Bank (IDB) die spontaan een deel van de middelen heeft geschonken om de opleiding te financieren. De rest zijn begrotingsmiddelen. Tot slot zei de bewindsman: “Investeer in wat je nodig hebt, put your money where your mouth is.”

Onder toeziend oog van de minister van JusPol vond de ondertekening voor de masteropleiding Wetgeving plaats, door de directeur van Justitie Sharman Lakhisaran en dr. Shanti Venetiaan, voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit.

Bij deze meeting waren verder aanwezig: Muriel Poepon, secretaris van de Faculteit der Juridische wetenschappen, Jasmattie Khemraj, directeur van de Faculteit der Juridische Wetenschappen en van het ministerie, Marianne Chin A Fat, ex-directeur thans coördinator afdeling Wetgeving en Juridische Adviezen en stafmedewerker Jenny Sawiran.

More
articles