POLITIEK DOORTRAPT EN DOORGEWINTERD

REGERINGSCOMMISSARIS DICHT BIJ POLITIEK EN POLITICI

Toen Robert-Gray van Trikt in maart 2019, governor van de Centrale Bank van Suriname werd, was zijn moeder al ruim een jaar minister van het budgettair grootste ministerie in het Surinaamse Kabinet. Zijn schoonvader had niet alleen grofweg een decennium leiding gegeven aan het meest winstgevende parastatale bedrijf, maar zitting genomen in de onderhandelingscommissie met Alcoa. Daarin nam hij zitting, met de oud-werkgever van Van Trikt’s voormalige partner, die lange tijd als financiële man van zijn bekende concern-dat-alles-doet, genoeg door de politiek-ondernemende draaideur van onderhandse gunningen en makkelijke geldstromen geraasd was, om hem van ieder greintje van naïveté te beroven, lang voordat Van Trikt neerplofte aan de Waterkant nummer 20. Hij mocht een kind geweest zijn, toen zijn vader zitting nam in de ministerraad tijdens het militair regime. Zoiets kleurt iets voorbij de randen van naïveté. De laatste gouverneur en eerste President van Suriname, voeren verder terug in de politieke dynastie, waar hij onderdeel van uitmaakte en de connecties en het vertrouwen die daaruit voortvloeien, heeft hij niet afgeslagen, toen dat hem uitkwam. Van Trikt was geen vreemde in Jeruzalem, geen onbekende met media beeldvorming en geen eenmalig politiek instrument. Zijn toetreden tot de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Suriname, in illuster gezelschap van de president-commissaris die later aangifte tegen hem heeft gedaan, was dan ook onderdeel van het politieke schaakspel. Beiden waren geselecteerd door Desi Bouterse, waardoor hij na een bliksemsprong in de carrière in de Raad van Commissarissen kwam, waar hij ook al als regeringscommissaris als een heet mes door boter, naar het voorzitterschap doorgleed en de klakkeloze wil van Gillmore Hoefdraad en Desi Bouterse, tegen de belangen en wensen van particuliere aandeelhouders in, diende. Dit is de huisgast van de voormalige president en dictator over wie we het hadden, die naar eigen zeggen, met Bijbel en wetboek in de hand, de deuren van de Centrale Bank binnenliep om daar leiding aan te gaan geven.

Elf maanden hervormingen en elf maanden vol onregelmatigheden en illegaliteit

Tegen een stil en gebiologeerd publiek, vertelt Van Trikt in juli dit jaar tijdens ‘Fuckup Nights’, dat zijn goede vriend Dilip Sardjoe, hem bewoog de positie van governor te aanvaarden. Hij meende een valse start te maken, met een team, niet door hem handgeselecteerd, ondanks het feit, dat zijn nabijheid en toegang, enorm waren en hij eerder in het toezichthoudend lichaam (de Raad van Commissaris-sen) van het toezichthoudend orgaan (de Centrale Bank van Suriname) zitting nam. Van Trikt stelt zich op het standpunt, dat hij niet persoonlijk geprofiteerd heeft van de feiten, die onderwerp zijn van de veroordelingen van hem en zijn zakenpartner. De constructie van zijn flinterdunne uitleg is dat er geen gelden van de Centrale Bank van Suriname, op zijn persoonlijke rekeningen beland zijn. Dit, ondanks het feit, dat hij een van de uiteindelijk belanghebbenden was bij een bedrijf dat een voorschot van meer dan een half miljoen euro op de rekening van dat bedrijf gestort werd.

STRAFPROCESRECHT EN DE WERKING VAN HET VOORARREST

Van Trikt meent en is herhaaldelijk en openhartig geweest, over het feit dat het financiële karakter van de verdenkingen tegen hem, niet passen bij voorlopige hechtenis. Het Wetboek van Strafrecht kent geen dergelijk onderscheid. Integendeel, de gevangenisstraffen die staan op de misdrijven waar hij van verdacht wordt, zijn ernstig en overstijgen ruimhartig zelfs de Nederlandse ondergrens qua aantal jaren strafmaat, voor voorlopige vrijheidsbeneming. Een bewuste onwaarheid en poging om een juridische onjuistheid, onderdeel van de publieke beeldvorming rond zijn persoon en zijn strafzaak te maken.

 

CHARMEOFFENSIEF

Van Trikt is een begaafd cijfermatig verstaander en een getalenteerd publiek spreker. Zijn voorbereiding blijkt uit precisie in citaten van de wetsartikelen die hem goed uitkomen en een goed commando over data. Hij weet de juiste namen te laten vallen en te verzwijgen, wanneer hij een scène tot leven brengt.  Wij zijn van mening dat de ex-governor een aanvang heeft gemaakt met zijn politieke carrière. Hij benadert namelijk elke medium om een interview van hem  af te nemen, de zaak van de man is nog niet afgelopen, maar hij fluit wel als een kanarie en noemt elke naam die hem zou kunnen helpen zijn carrière weer op te pakken. Van Trikt probeert sinds zijn voorlopige invrijheidstelling op allerlei manieren goed te praten wat er is gebeurd of gewoon in een ander jasje te steken. De man sprak onlangs in een podcast met Dave van Aarde en  wij konden ons toen niet voorstellen, dat de man het lef heeft gehad om zaken te verdraaien en dat hij denkt dat wij allemaal aan geheugenverlies lijden.

‘OVERHEIDSPANDEN’

Even voor de duidelijkheid zullen wij teruggaan in de tijd, want de beschuldigingen tegenover Van Trikt begonnen toen de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad in De Nationale Assemblee (DNA) in 2020 probeerde te verklaren, dat hij nimmer op de hoogte was van gebeurtenissen en transacties binnen de moederbank. Niet lang na zijn betoog werd er een lijvig document door de toenmalige procureur-generaal mr. Roy Baidjnath Panday gestuurd naar DNA met het verzoek om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Hoefdraad werd toen al ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting, naar aanleiding van het feit, dat hij 17 ‘overheidsgebouwen’ had ‘verkocht’ aan de CBvS, hetgeen ook opgenomen is in een document van de procureur-generaal, waarin gesteld wordt dat Hoefdraad wel degelijk meer weet van het schandaal dat zich heeft afgespeeld op de CBvS en waarvoor Van Trikt al maanden ingesloten is. Op een bepaald moment werd in DNA zelfs gesteld, dat de man zichzelf niet had verrijkt en dat op grond daarvan, hij in bescherming zou worden genomen. Wat als een paal boven water staat, is dat Hoefdraad in strijd heeft gehandeld met artikel 18 en 21 van de Bankwet, alsook artikel 386 jo 67 en 423 van het Wetboek van Strafrecht (oplichting/ambtsverduistering). De panden heeft Hoefdraad verkocht aan de CBvS, ondanks dat hij ervan op de hoogte was dat ze niet toebehoorden aan de staat. Van de bedoelde panden was er niet eens een taxatierapport opgemaakt. Een bedrag van meer dan 100 miljoen euro werd vervolgens ten bate van Financiën overgemaakt. Hoe is het mogelijk dat met deze strafbare handelingen, de ex-minister nog na de inauguratie juli 2020 op vrije voeten was en dat hij de kans heeft gehad om te vluchten? Dat gaat tot op heden ons verstand te boven. Waren de frauduleuze handelingen, die waren beschreven in het dossier van de procureur-generaal, niet voldoende om hem eerder aan te houden?  De strafbare feiten van Van Trikt met betrekking tot de panden, was een van de beschuldigingen waarom hij was opgepakt.

KASRESERVE

Eind januari 2020 werd ook bekend, dat de kasreserveregeling was misbruikt door de CBvS toen Van Trikt nog hoog en droog de governor was. Het ging niet alleen om 100 miljoen USD die verdwenen is, maar ook om 100 miljoen aan termijndeposito’s. Alle media brachten het nieuws en de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) was duidelijk woedend. Toen vroegen we ons af, waaraan het geld was uitgegeven, maar niemand vanuit de toenmalige regering kon een zinnige uitleg geven. Er kwam alleen een wazig ‘aardappelen en uien verhaal’ naar boven. We kunnen daarom tot nu toe niet met zekerheid zeggen of wij weten wat er met dit bedrag van in totaal USD 200 miljoen is gebeurd. Naar onze mening, lijkt het niet zo moeilijk om dat te verklaren vanwege het ministerie van Financiën, want het geld is digitaal overgemaakt naar de rekening van de staat, dus ‘follow the money trail’. Waar zijn alle forensische accountants in dit land eigenlijk? Wij zijn nog steeds van mening, dat er koppen moeten rollen in deze kwestie en dat er zeker een aantal mede-verantwoordelijken werkzaam zijn binnen de moederbank, en deze staan los van Van Trikt en Hoefdraad. Wat wij nu met zekerheid kunnen stellen is, dat het Openbaar Ministerie nog niet klaar is met de kwestie van het kasserveschandaal, want de procureur-generaal heeft dat ook specifiek genoemd in haar openingstoespraak van het nieuwe zittingsjaar vorig week vrijdag. Wij zijn benieuwd, want de zaak met betrekking tot de SPSB- affaire is ook nog niet afgerond en ook in dat onderzoek wordt Van Trikt genoemd. Wij zullen de zaak nauwlettend volgen.

More
articles