Venezuela: PDVSA herstart raffinaderij Cardon

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA heeft de op een na grootste raffinaderij Cardon, essentieel voor de productie van benzine, opnieuw opgestart na vijf weken buiten dienst te zijn geweest vanwege een storing en een gebrek aan grondstoffen, zeiden bronnen dicht bij de activiteiten maandag. De benzineproductie-eenheden van PDVSA hebben de afgelopen jaren met tussenpozen gewerkt, omdat vertraagd onderhoud en gebrek aan kapitaal voor reparaties regelmatig problemen veroorzaken.

Stroomstoringen en onvoldoende grondstoffen hebben ook de fabrieken getroffen, waardoor de productie werd beperkt en in sommige regio’s van het Zuid-Amerikaanse land lange rijen bij benzinestations ontstonden.

Vanaf zondag verwerkte de vloeibare katalytische kraker (FCC) van de Cardon-raffinaderij 55.000 vaten per dag (bpd), ongeveer 60 procent van de capaciteit, aldus een van de bronnen.

De FCC van Cardon was sinds eind juli buiten dienst vanwege een kleine brand en onvoldoende productie van vacuümgasolie (VGO) om de eenheid te voeden. Dagen na de sluiting van Cardon dwong het gebrek aan VGO PDVSA er ook toe een soortgelijke fabriek stop te zetten in de naburige Amuay-raffinaderij, die nog steeds buiten dienst is. PDVSA heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Cardon had maandag twee destillatie-eenheden voor ruwe olie in gebruik, die ongeveer 100.000 vaten per dag verwerkten, vergeleken met een capaciteit van 310.000 vaten per dag. De Amuay-raffinaderij, de grootste van het land, verwerkte 135.000 vaten per dag ruwe olie, tegenover een geïnstalleerde capaciteit van 645.000 vaten per dag, aldus de bronnen.

Bij de raffinaderij van Puerto la Cruz bedroeg de verwerking van ruwe olie deze week 85.000 vaten per dag, tegenover een capaciteit van 187.000 vaten per dag, terwijl de kleinste raffinaderij van Venezuela, El Palito, een ruwe-eenheid in gebruik had en de FCC 42.000 vaten per dag verwerkte, aldus twee afzonderlijke bronnen.

More
articles