Herman Alendy bedankt als president-commissaris van Staatsolie

In een vraaggesprek van Radio ABC tijdens het nieuws van 12 september, deelde Herman Alendy, president-commissaris van Staatsolie Maatschappij Suriname, mede dat met ingang van 1 oktober 2023, hij zijn voorzitterschap bij de Raad van Commissarissen zal neerleggen om persoonlijke redenen, maar waarschijnlijk ook om zaken in balans te kunnen houden in de raad. In het gesprek met de nieuwsdienst van ABC merkte hij op, dat enkele zaken die zich hebben voorgedaan, hebben bijgedragen aan zijn besluit.

Alendy zegt ook dat er een gesprek met president Santokhi is geweest, waarin hij kenbaar zou hebben gemaakt, wat zijn persoonlijke redenen zijn geweest, maar ook inzake de verantwoordelijkheden van zijn taak. Volgens hem toonde de president begrip voor de redenen waarover de president-commissaris zich niet verder over wenste uit te laten. Evenwel zou voor de datum van 1 oktober, president Santokhi nog terugkomen op het toezichthoudende en adviserende orgaan van de oliemaatschappij.

Alendy is bereid de beslissing van de president af te wachten, alvorens hij zichzelf gaat beraden over het besluit van de president.

In de rol van president-commissaris kan bijvoorbeeld de persoon in functie zich bescheiden gedragen, maar dient wél in actie te komen in tijden van crisis. Je moet kunnen opschieten met de overige bestuurders, maar ook streng kunnen controleren. Als leidinggevende zullen anderen het werk doen, maar je bent wel verantwoordelijk. Tot nu toe is niet bekend of bij Staatsolie iets is misgegaan. Ook valt niet op te maken of het gaat om gedragingen van de president-commissaris, of dat het bedanken van Alendy ook te maken zou hebben met toezichthoudende taken. Naar het voorbeeld van andere grote bedrijven in het buitenland, wordt gekozen voor een onafhankelijke president-commissaris. Er wordt dan hiervoor gepleit, als de CEO te machtig zou zijn en geen verantwoording schuldig wenst te zijn aan niemand in het bedrijf.

More
articles