Dasai: ‘Tot nog toe geen bewijs van aanwezigheid cyanide’

De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Marciano Dasai, heeft in gesprek met een lokaal medium gezegd, dat er tot nog toe niet is bewezen, dat er sprake is van de aanwezigheid van cyanide in ons binnenland. Volgens de bewindsman wordt er altijd nog actief onderzoek gedaan in het binnenland. Hij zegt dat er extra monsters zijn gehaald in de regio om te onderzoeken, echter hebben geen van deze navorsingen tot op heden bewezen, dat er sprake is van cyanide.

Er staat volgens de minister een samenwerking op stapel met professor Max Huisden, met als doel verdergaande metingen van de waterwaarden uit te voeren. In de afgelopen maanden zorgde het vraagstuk over cyanide voor aanzienlijke onzekerheid in de gemeenschap. Er heerste grote verwarring, zowel bij de regering als de samenleving, over de precieze gebeurtenissen in het binnenland.

Journalisten voerden herhaaldelijk gesprekken met bezorgde burgers over de betrouwbaarheid van hun drinkwater.

Nadat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de gemeenschap had weten te overtuigen van de veiligheid van het drinkwater, keerde de rust geleidelijk terug bij de bevolking aldaar. Desondanks blijft de vervuiling van rivieren door kwik een controversieel onderwerp in de gemeenschap. Zowel de samenleving als diverse organisaties blijven aandringen op strengere beleidsmaatregelen van de regering met betrekking tot kwik. Op een vergelijkbare wijze blijft de huidige regering achter met het boeken van enige vooruitgang met betrekking tot de regulering van de goudsector.

Onder supervisie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zijn kleine goudzoekers geïnstrueerd bij het benutten van nieuwe technologieën. De EMGAS-training, die specifiek gericht is op deze doelgroep, is recent door de overheid geïntroduceerd. Er wacht echter nog een aanzienlijke taak in het verbeteren van de omstandigheden onder de kleine goudzoekers.

 

More
articles