Staatsolie gaat 3D-seismisch onderzoek uitvoeren in Guyana-Suriname-bekken

Staatsolie is van plan nieuwe activiteiten te ontplooien in een gebied waar zes offshore blokken worden geveild op het onderontwikkelde Demerara-plateau. In mei ontving Staatsolie biedingen voor drie van de zes blokken – 63, 64, 65, 66, 67 en 68 – die waren aangeboden in de ronde, omdat Suriname investeerders probeert aan te trekken, terwijl de Franse energiegigant TotalEnergies drukdoende is te kijken naar het sanctioneren van de eerste grote offshore ontwikkeling van het land.

De resultaten van de Demerara-biedronde moeten nog openbaar worden gemaakt, maar Staatsolie boekt vooruitgang in haar operaties en is van plan een nieuw 3D-seismisch onderzoek uit te voeren in het gebied dat voorheen bekend stond als Blok 54.

Het in Londen genoteerde Tullow Oil boorde medio 2017 de wild Cat Araku-1 in Blok 54, maar slaagde er niet in een ontdekking te maken. Het blok werd uiteindelijk opgegeven door Tullow en latere delen ervan werden opnieuw geconfigureerd en toegewezen.

Volgens documenten ingediend bij het Nationaal Instituut voor milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), zal Staatsolie een 3D-seismisch onderzoek uitvoeren over een gebied van ongeveer 8400 vierkante kilometer verdeeld over vier afzonderlijke secties in het voormalige Blok 54 in Guyana-Suriname bekken. Deze omvatten 2600 vierkante kilometer in het zogenaamde gebied A, nog eens 1700 vierkante kilometer in Gebied B, ongeveer 1800 vierkante kilometer in gebied C en 2300 vierkante kilometer in gebied D.

In de tweede helft van 2023 zal Staatsolie een seismische aannemer inschakelen om ondergrondse informatie te verzamelen voor het afbakenen van potentiële koolwaterstofleads, ter voorbereiding op mogelijke toekomstige verkenning boorcampagnes. Het Demerara-plateau, waar het 3D-onderzoek zal plaatsvinden, ligt ongeveer 150 kilometer ten noorden van de kust van Suriname in waterdieptes variërend van 100 tot 1500 meter.

In 2015 heeft Tullow een onderzoek naar het milieu en de sociale impact (ESIA) uitgevoerd, voorafgaand aan het boren van de Araku-1 prospect. “Voor het huidige 3D-seismische acquisitieonderzoek in het voormalige Blok 54, is slechts een addendum van het ESIA-onderzoek nodig uit 2015”, aldus Staatsolie.

Zoals aangegeven door NIMOS zou dit een bijgewerkte beoordeling van zeezoogdieren en schildpadden moeten omvatten, evenals een herzien milieubeheer- en monitoringplan.

In Suriname zijn de afgelopen jaren verschillende 3D-seismische onderzoeken uitgevoerd, maar slechts in enkele gebieden, zoals de delen van het voormalige Blok 54 waar Staatsolie haar toekomstige campagne zal voeren, ontbreken volledige dekking. “Terwijl de algemene technische specificaties van het onderzoeksontwerp zijn afgerond, vinden de contractonderhandelingen plaats met seismische acquisitie-aannemers zijn momenteel aan de gang en zullen naar verwachting in de derde fase worden afgerond kwartaal van 2023”, aldus het bedrijf.

Staatsolie voegde hieraan toe dat het seismische 3D-streamerprogramma naar verwachting eind september en afgelopen september zal starten ongeveer zes maanden. Staatsolie gaat een seismisch schip inzetten dat gebruik maakt van een seismische array van 12 streamers tot op een diepte van 9000 meter lengte, met een spreiding van 90 meter tussen elke strea-mer.

More
articles