WISSELKOERS LIJKT STABIEL

‘De wisselkoers voor de US-dollar vertoont tekenen van stabiliteit, terwijl de inflatie vertraagde van 65 procent in mei naar 54,7 procent in juni 2023. De euro wisselkoers steeg als gevolg van de internationale EUR-USD verhouding. Toenames in voedselprijzen, prijzen voor nutsvoorzieningen en brandstof, alsook de invoering van de BTW, droegen bij aan de inflatie in 2023. Vanwege de verhoging van nutstarieven, alsook mogelijke internationale voedsel- en olieprijsstijgingen verwacht de SEOB dat er een druk zal blijven op lokale consumentenprijzen in de komende maanden van 2023. Eerdergenoemde ontwikkelingen brengen hogere kosten met zich mee voor zowel huishoudens als bedrijven. Aangezien de prijsstijgingen aan de kostenzijde plaatsvinden, zijn deze moeilijk te verzachten en vragen de nodige aandacht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie of Financiën (MoF)’, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in het bulletin van juli 2023. Keerpunt wil hiermee ten eerste de SEOB complimenteren voor haar bijdrage om zaken kort en overzichtelijk te presenteren. Het maakt het zeker interessant voor lezers om niet alles te moeten begrijpen in vakjargon.

De stabiele wisselkoers van de afgelopen weken is zeker een geruststelling, aangezien heel veel zaken afhankelijk zijn van een stijging of daling van de koers. Het is daarom een opluchting voor velen dat de wisselkoers al enkele weken stabiliteit vertoont. Het was namelijk een ware misère toen de wisselkoersen voor vreemde valuta in het eerste kwartaal van dit jaar een enorme stijgende trend vertoonden. Dit tot groot ongenoegen  van de algehele gemeenschap, want logischerwijs stegen de prijzen van goederen en diensten steeds verder. Maanden achtereen hoopte de samenleving dat de Centrale Bank van Suriname zou ingrijpen om de wisselkoersen te stabiliseren, zoals dat in het verleden reeds vaker is gedaan. Helaas mocht de Centrale Bank niet interveniëren op de valutamarkt van het IMF. Onze moederbank heeft onder druk van het IMF ervoor gekozen, de valutahandel over te laten aan het mechanisme van vraag en aanbod en dat heeft de afgelopen maanden erin geresulteerd, dat externe malafide krachten ervoor hebben gezorgd dat de vraag bleef stijgen voor de dollar en euro.

Dit is een van de boosdoeners van de wisselkoersstijgingen, maar ook de sector kansspelen heeft invloed gehad op deze instabiele wisselkoersen.

Deze sector levert op dagbasis miljoenen aan SRD op en dit geld wordt via wisselkantoren weer op straat tegen een door hen bepaalde verhoogde wisselkoers verkocht. Zo worden de dollars en euro’s die nog bij burgers in bezit zijn, van de markt afgeroomd.

Een slinkse manier om aan money laundering te doen, maar die wel tot gevolg heeft dat de wisselkoersen blijven stijgen en de prijzen van goederen en diensten de pan uit rijzen en de onvrede bij de samenleving enorm stijgt, hetgeen zeker tot sociale erupties zou kunnen leiden.  Voor nu de zaak stabiel en wij hopen dat dit ook zo blij, want er nog  maatregelen van het IMF die ook heel zwaar zullen zijn voor de gemeenschap.

More
articles