OPGEPAST MET DENGUE BIJ KINDEREN EN BEJAARDEN

Al geruime tijd waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid ons voor dengue. Ook in onze buurlanden en in de regio zijn er weer enorm veel meldingen van dengue-slachtoffers. Het aantal denguegevallen in de regio blijft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stijgen. Onlangs werden alleen al in Latijns-Amerika meer dan 3 miljoen gevallen gerapporteerd. Ons buurland Guyana noteerde ook meer dan 2000 gevallen per dag. In Suriname heeft het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), preventieve maatregelen genomen om een dengue-uitbraak te voorkomen.

Over het aantal denguebesmettingen konden wij helaas nog geen data krijgen vanuit het BOG, no van Volksgezondheid. De WHO op haar beurt, waarschuwde eerder, dat de opwarming van de aarde, gekenmerkt door hogere gemiddelde temperaturen, neerslag en langere perioden van droogte, kan leiden tot een recordaantal dengue-infecties wereldwijd. In Azië hebben hulporganisaties gewaarschuwd voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen.

Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt. Dengue of knokkelkoorts, wordt overgedragen door de gele koorts mug. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, ernstige hoofdpijn en pijn in het lichaam, en kan in sommige gevallen orgaanfalen en de dood veroorzaken. Vooral kinderen tussen vijf en veertien jaar zijn kwetsbaar. Niet alleen omdat hun immuunsysteem nog zwak is, maar ook omdat ze vaak buiten spelen en meestal minder goed beschermd zijn tegen de muggen. Heel triest is het om te lezen, dat kinderen nu wederom slachtoffer zijn.

Afgelopen week zijn twee kinderen van negen en elf jaar die werden behandeld op de Intensive Care Unit (ICU) van het Georgetown Public Hospital, nadat ze besmet waren met dengue, overleden. Volgens Guyanese media waren de twee kinderen basisschoolleerlingen uit regio 3 (Essequi-bo-eilanden – West Demerara). Vervolgens maakte de Guyanese minister afgelopen dinsdag melding van in totaal zes kinderen die zijn overleden aan de gevolgen van dengue. In Suriname moeten we hiervoor waken, aangezien onze gezondheidszorg al geruime tijd niet beschikt over de nodige middelen om zieke mensen op adequate wijze te helpen.

De denguegevallen hebben in ons land gezorgd voor een aantal ziekenhuisopnames en die mensen zien er na hun herstel vreselijk beroerd uit. Keerpunt heeft onlangs een gesprek gevoerd met twee patiënten die recentelijk positief getest waren op dengue en kort daarna werden opgenomen. Deze mensen waren vreselijk zwak nadat ze waren ontslagen uit het ziekenhuis. Wij kregen de indruk, dat deze mensen niet de juiste zorg en voeding hebben gekregen in hun periode van herstel.

Het is een zeer kwalijke zaak en wij vragen ons af of ouderen en kinderen niet extra zorg behoeven als zij met dengue worden opgenomen Wij weten dat onze zorg op zijn gat ligt, maar net als bij covid-besmettingen moeten we extra voorzorgsmaatregelen treffen. Dengue voorkomen is beter dan genezen.

More
articles