Introduceren nieuwe bankbiljetten voorbarige handeling

De econoom Winston Ramautarsing heeft tegenover een lokaal medium aangegeven, dat de introductie van nieuwe coupures met een hogere waarde, heel normaal is wanneer een land zoveel geldontwaarding heeft gehad. ‘’Wij merken allemaal dat de waarde van de SRD is gedaald’’, zegt hij. Volgens Ramautarsing is er sprake van twee soorten waarden, namelijk de externe waarde, dat is wanneer je dollars moet kopen, en de interne waarde, dat is de praktische waarde, hoeveel je kan kopen in de supermarkt met je SRD.

“Er is een redelijke stabiliteit voor wat betreft de wisselkoers, maar de prijzen in de winkels blijven doorgaan, dat wil zeggen met mijn salaris kan ik steeds minder kopen”, aldus Ramautarsing. Volgens hem is het introduceren van biljetten met een hogere waarde  een praktische noodzaak  en logisch, vooral wanneer je zoveel inflatie hebt gehad. ‘’Maar de timing is verkeerd. Zolang er geen stabiliteit is, heeft het geen enkele zin om nieuwe coupures in te brengen, het is echt te vroeg. Ik begrijp de Centrale Bank van Suriname in dezen niet”, benadrukte Ramautarsing.

‘’We blijven doorgaan met geldontwaarding,  maar er is geen enkel zicht dat de inflatie omlaag gaat. Integendeel, als straks de verkiezingscampagne van start gaat, gaan ze weer geld bossen. Dat er minder gekocht kan worden met het geld is niet door het biljet veranderd, maar slechts door het beleid’’, zegt hij. “Er zijn ook internationale ontwikkelingen, die zorgen voor prijsstijgingen, maar dan nog is het introduceren van nieuwe coupures voorbarig, als je niet weet waar je naartoe gaat”, aldus Ramautarsing.

Vervolgens zegt de econoom, dat wanneer de inflatie rond de 40 procent en hoger ligt, dat  wil zeggen, men incapabel is om het land economisch te besturen. “De politiek is niet in staat het land economisch naar grotere hoogten te brengen en zit ons met mooie verhalen op te schepen, en dat is zorgelijk. Ze kloppen op de borsten hoe goed het bestuur is, maar in de praktijk worden we steeds armer”, aldus Ramautarsing. Het IMF is niet de boosdoener. ‘’Het zijn onze beleidsmakers die niet de juiste beslissingen nemen om ons uit die economische crisis te halen. Daarvoor moet je misschien wel pijnlijke sociale maatregelen treffen, omdat mensen meer moeten betalen voor bepaalde dingen, maar het zijn noodzakelijke tussenmaatregelen om straks meer te verdienen en de economie weer te laten groeien.’’ Volgens Ramautarsing is de geloofwaardigheid van de bestuurders helemaal weg.

More
articles