Ook Frans-Guyana meldt stijging aantal denguegevallen

Ons buurland Frans-Guyana, heeft een stijging van het aantal denguegevallen gemeld in meerdere gebieden. Kourou is het meest getroffen. Gezondheidsautoriteiten hebben meer dan 590 bevestigde gevallen gemeld in de periode 1 januari – 1 augustus. In 2022 werden er slechts twee bevestigde gevallen gemeld. Kourou (425 gevallen) is het zwaarst getroffen, gevolgd door Cayenne (69 gevallen), de westkust (58 gevallen), Maroni (22 gevallen) en Savanes (11 gevallen).

Gezondheidsautoriteiten dringen er bij de bevolking op aan de nodige preventieve maatregelen tegen muggenbeten te nemen, waaronder het dragen van kleding met lange mouwen, het gebruik van muggenspray, het gebruik van muskietennetten en het verwijderen van stilstaand water. Zoek medische hulp als de symptomen zich ontwikkelen binnen twee weken nadat u zich in een getroffen gebieden bevindt. Gebruik geen aspirine of ibuprofen-producten als dengue wordt vermoed, omdat deze de bloedingsneiging die verband houdt met de ziekte, kunnen verergeren.

Dengue is het hele jaar door een landelijk risico in Frans-Guyana. Gezondheidsautoriteiten meldden twee bevestigde gevallen in Frans-Guyana in 2022, 1.756 gevallen in 2021, 8.759 gevallen in 2020 en 250 gevallen in 2019.

In sommige landen is een vaccin tegen dengue beschikbaar. Het wordt alleen aanbevolen voor personen met een voorgeschiedenis van dengue-infectie en in landen met een hoge dengue-koortsbelasting. Dengue wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug. Symptomen van knokkelkoorts zijn onder meer een plotseling optredende koorts en ten minste een van de volgende symptomen: ernstige hoofdpijn, ernstige pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, gemakkelijk blauwe plekken krijgen en/of neus- of tandvleesbloeding. Symptomen verschijnen meestal 5-7 dagen nadat men besmet is geraakt, maar kunnen zich tot 10 dagen na blootstelling ontwikkelen. Dengue kan zich ontwikkelen tot een ernstigere vorm die bekend staat als dengue hemorragische koorts (DHF). Indien niet snel herkend en behandeld, kan DHF dodelijk zijn.

Volledig artikel op: https://crisis24.garda.com/alerts/2023/08/french-guiana-elevated-dengue-fever-activity-reported-in-multiple-areas-especially-kourou-through-august

More
articles