SURI-CHANGE OVER DE KOP?

Afgelopen week verscheen in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad, een uitgebreid artikel over het feit dat het geldwisselkantoor Suri-Change vreest voor een faillissement, nu de ING-bank al hun bankrekeningen heeft geblokkeerd, omdat het bedrijf onder vuur ligt vanwege aanslagen en vermeende witwaspraktijken. In het vermeende artikel werd gesteld, dat de ING reeds eerder kritisch keek naar het bedrijf, omdat Suri-Change een ‘groot aantal bulkstortingen’ binnenkreeg, waarvan het bedrijf ‘de herkomst verhulde’ en ING zag dat bestuurders binnengekomen geld ‘te pas en te onpas’ voor privédoeleinden gebruikten. Twee dagen na de politie-actie van 27 maart, waarbij onder meer de oprichter van Suri-Change en zijn twee zonen werden opgepakt, besloot ING de rekeningen van Suri-Change op te zeggen. De reden? Een ‘concreet risico’ op witwassen of terrorismefinanciering’. Dit is naar onze mening, wel een zeer valide reden, aangezien alles wat de klok slaat, te maken heeft met AML/CFT-wetgeving en dubieuze transacties vooral in een financieel systeem als dat van Europa, op de voet worden gevolgd. De aanwijzingen voor witwassen van zwart geld worden vaker gelinked aan een systeem dat zich vaak voordoet als een legitieme organisatie, maar achter de schermen lijkt het anders te verlopen.

Suri-Change heeft geprobeerd via de rechter het besluit van de ING terug te draaien met het argument dat ouderen gebruik maken van hun diensten om facturen te betalen. Het sluiten van de ING-rekeningen zou de doodsteek voor het bedrijf kunnen betekenen, want een nieuwe rekening aanvragen kan immers niet, aangezien de keten onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Ondanks het verweer van de advocaat van Suri-Change, heeft de rechter geconcludeerd dat ING het recht had om dit besluit te nemen.

Deze zaak kwam in het nieuws in maart dit jaar, toen vijf personen in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon, werden aangehouden door de Nederlandse politie op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel verkregen geld. Er werden toen doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden van onder andere Suri-Change. Drie verdachten, waaronder de grote baas van het geldtransactiekantoor en zijn twee zonen van 45 en 49 werden aangehouden en vervolgens enkele weken later in vrijheid gesteld. Er was naar verluidt, niets bijzonders gevonden. Wel heeft de familie hoogstwaarschijnlijk een flinke boete moeten betalen. Hoewel de verdachten op vrije voeten zijn, is het onderzoek van het Openbaar Ministerie nog in volle gang. Volgens de Nederlandse justitie zijn deze mannen onderdeel van het geldwisselkantoor dat jarenlang als ondergrondse bankier fungeerde, waarbij criminelen via de geldpandjes miljoenen aan cocaïnewinsten konden wegsluizen. Dit zou gebeurd zijn door middel van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Hoewel de familie dit al een aantal keer heeft ontkend, is het onderzoek nog steeds gaande.

In de periode mei en begin juni van dit jaar haalde Suri-Change wederom het nieuws, nadat het te maken kreeg met de ene na de andere explosie voor een van hun vestigingen. Het bedrijf ging zelfs zover om een bedrag van euro 20.000 uit te loven voor de gouden tip, wie het op hun gemunt heeft. Wij moeten niet vergeten, dat de Nederlandse justitie in samenwerking met andere drugsopsporingsorganisaties, al geruime tijd bezig is criminele drugsnetwerken in kaart te brengen, en na een lange afluisteringscampagne erin geslaagd is heel wat strafwaardige zaken zichtbaar te maken. Zo hebben zij ook een spoor gevonden bij de welbekende geldovermakingskantoren, die zogenaamd netjes samenwerken met grotere banken in Nederland, maar in de praktijk betrokken zijn bij het overboeken van miljoenen euro’s aan drugsbaronnen in andere delen van de wereld. Bij het onderzoek dat thans een grotere vaart neemt en waar naar verluidt meerdere arrestaties zullen volgen in verband met witwaspraktijken, wordt Suriname ook in één adem genoemd. Het is een feit dat er veel informeel geld circuleert in onze economie en er wordt ook een grote hoeveelheid buiten het officiële girale verkeer uitgegeven, om zogenaamd te betalen voor luxe goederen, vastgoed, voertuigen, boten enz. De besteding oftewel het witwassen van dit zwarte geld, is geen onbekend fenomeen, daarom zijn de meest beruchte zware jongens  en ‘boss lady’s’ ook bekend bij de justitiële autoriteiten. Het is slechts een kwestie van tijd, uiteindelijk zullen deze personen door de mand vallen, we weten inmiddels allemaal hoe dat geschiedt.

More
articles