DUBIEUZE AANKOPEN VAN DE SPSB

Oud-minister Armand Achaibersing deed enkele weken geleden de onthulling, dat ex-minister Gillmore Hoefdraad, middels een schrijven van ex-president Desiré Bouterse, getekend op 10 juli 2020, opdracht heeft gegeven aan de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) om SRD 272 miljoen weg te maken. De ex-directeur van de SPSB, Ginmardo Kromosoeto, heeft in een brief aan Achaibersing bevestigd, dat de brief van Hoefdraad op 16 juli 2020 is ontvangen en op 17 juli zou de nieuwe regering aantreden. Kromosoeto heeft vervolgens de opdracht pas op 20 juli verwerkt, dus nadat de nieuwe regering was aangetreden. Ondanks dat Achaibersing toen officieel minister was, had Kromosoeto niet de behoefte om even af te stemmen of hij de opdracht wel of niet zou moeten uitvoeren. Dit zijn duidelijk kwade bedoelingen, dan durven deze mensen te beweren dat zij hart hebben voor het volk. “Als de NDP zegt dat zij het land wil redden, dan moet je eerst de trackrecord van de partij nagaan”, aldus Achaibersing. Keerpunt is het volkomen eens met de uitspraak van de oud-minister, waarbij hij benadrukt, dat elke keer als de regeerders van de NDP aan de macht zijn geweest, zij een vernietigend beleid gevoerd hebben.

Begin juni tijdens de zitting in de rechtszaal met betrekking tot de malversaties bij de SPSB, werd nog zo een bijzondere openbaring gedeeld, namelijk dat de woning van de gewezen voortvluchtige minister van Financiën, Hoefdraad, door de SPSB was betaald. Het bedrag van USD 600.000 dat als lening werd gegeven aan de ex-minister, werd ten eerste als leensom verstrekt aan hem zonder dat hij ooit een dekking voor deze lening heeft gegeven. Het verstrekte krediet aan Hoefdraad werd vervolgens afgeboekt ten laste van de eigen middelen van de SPSB. Het Hof van Justitie heeft in december 2021, Hoefdraad conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM), veroordeeld. Daarbij is ook de vordering tot een strafrechtelijk financieel onderzoek toegewezen, die inhoudt dat het OM onderzoek moet doen naar al het wederrechtelijk verkregen vermogen nationaal en buiten Suriname, door of namens Hoefdraad, zodat beslagneming kan volgen en vervolgens de gerechtelijke confiscatie.

In maart 2021 deed Achaibersing ook nog een schokkende onthulling, toen hij een brief voorlas in het parlement over de aankoop van een vliegtuig met staatsmiddelen. Het vliegtuig dat in juni 2017 werd gekocht voor USD 443.685, werd betaald vanuit de rekening van het ministerie van Financiën. Hij deelde mee dat kennelijk naar aanleiding van het onderzoek, bedragen zijn teruggestort. Op 15 maart 2021 is USD 150.000 teruggestort en op 23 maart 2021, USD 30.000. Achaibersing zei dat de brief, waarvan hij de schrijver niet heeft genoemd, gericht was aan Kromosoeto. De brief ging over een offerte die volgens de schrijver, besproken was met toenmalig president Bouterse.

De SPSB-anticorruptiezaak tegen de verdachten G. Kromosoeto, R. Putter, G. Hew A Kee, B. Jurgens, J. ten Berge en W. Sardjo, stond niet zo lang geleden wederom op de rol en werd in behandeling genomen door de kantonrechter. Naar Keerpunt verneemt, zijn de verdachten Putter, Ten Berge en Sardjo al geruime tijd in Nederland en zullen zij echt niet binnenkort terugkeren. Een aantal van deze verdachten heeft een link met Hoefdraad. Deze mensen zijn op tijd het land uitgevlucht en waren vertrouwelingen van Hoefdraad. Zij zullen van veel op de hoogte zijn en weten daarom precies waarom zij als verdachten worden getypeerd. De kwestie met betrekking tot de aankoop van het vliegtuig via de SPSB, de woning van Hoefdraad en het overmaken van geld vanuit de voormelde bank, is een tipje van de sluier die tot nu toe is opgelicht. Er zullen naar wij vernemen, nog meer dubieuze zaken naar voren komen naarmate de strafzaak voor gaat; wij zijn heel erg benieuwd naar de volgende openbaarmakingen.

More
articles