Exxon mist winstschatting met 56%

ExxonMobil (NYSE: XOM) miste analistenprognoses, toen het op vrijdag 56 procent lagere inkomsten voor het tweede kwartaal rapporteerde te midden van lagere aardgasprijzen en zwakkere raffinagemarges. Exxon rapporteerde vrijdag over het tweede kwartaal van 2023 een winst van USD 7,9 miljard, of USD 1,94 per aandeel, uitgaande van verwatering. De winst was lager dan een recordwinst van USD 17,85 miljard voor het tweede kwartaal van 2022, toen de olie- en gasprijzen stegen na de Russische invasie van Oekraïne. De winst per aandeel van Exxon voor het tweede kwartaal van dit jaar miste de consensusschatting van analisten van USD 2,03 per aandeel, aldus The Wall Street Journal.

Begin deze maand liet Exxon al weten fors lagere winsten voor het tweede kwartaal te verwachten als gevolg van de lage aardgasprijzen en lagere raffinagemarges.

En dat deed het ook, maar zelfs met de winstwaarschuwing miste Exxon de reeds neerwaarts bijgestelde consensusschattingen van analisten. De upstream inkomsten voor het tweede kwartaal bedroegen USD 4,6 miljard, een daling met USD 1,9 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal en meer dan gehalveerd ten opzichte van de USD 11 miljard inkomsten in de upstream activiteiten voor het tweede kwartaal van 2022. De belangrijkste factoren voor de lagere upstream inkomsten waren lagere aardgasprijzen, die in het tweede kwartaal met 40 procent daalden, en seizoensgebonden hoger gepland onderhoud, zei Exxon. De raffinageactiviteiten van de energiegigant boekten een winst van USD 2,3 miljard, een daling ten opzichte van USD 4,2 miljard in het eerste kwartaal en USD 5,3 miljard in het tweede kwartaal van 2022. “De marges in de industrie daalden achtereenvolgens na een sterk eerste kwartaal door zwakkere dieselmarges toen de zorgen over de Russische levering afnamen”, zei Exxon. De oliegigant bereikte een recordproductie op kwartaalbasis in het Perm en in Guyana, de belangrijkste ontwikkelingsgebieden voor dit decennium. De productie van olie-equivalenten in Guyana en het Perm is in het tweede kwartaal samen met 20 procent gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2022. “In het Perm hebben we opnieuw een productierecord neergezet en blijven we op koers voor een totale productiegroei van 10 procent dit jaar”, zei CEO Darren Woods.

More
articles