Olieproductie Guyana kan eind 2023 ruim 500.000 vaten per dag bedragen

Guyana’s Liza Phase Two Project, zal tegen het einde van het jaar naar verwachting een toename van 30.000 vaten per dag zien. Dit werd onlangs onthuld door de Chief Operating Officer (COO) van Hess Corporation, Greg Hill.

Hij merkte op dat het Liza Unity drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO) dat door het project wordt gebruikt, vorig jaar in februari in gebruik is genomen, nu al zit op 240.000 vaten olie per dag. Dit is 20.000 vaten per dag boven de verwachte capaciteit.

Hill zei: “De operator (ExxonMobil) heeft een plan om die faciliteit tussen nu en het einde van het jaar verder te ontlasten. Dus ik denk dat we het aantal van 250.000 zullen naderen, naarmate we het einde van het jaar naderen.’’

Hill prees ook ExxonMobil, en zei dat het bedrijf buitengewoon goed werk verricht door knelpunten weg te werken en een hogere betrouwbaarheid voor zijn projecten in Guyana te waarborgen. ‘’Ik kan niet genoeg uitweiden over het werk dat ze doen. Als operator doen ze uitstekend werk”, zei Hill.

Het Liza Phase Two-project werkt samen met de Liza Phase One-ontwikkeling, die momenteel 150.000 vaten olie produceert. Dat is 30.000 vaten meer dan verwacht.

Eenmaal vergezeld door Exxons derde ontwikkeling, Payara, in het vierde kwartaal, zou het land 2023 kunnen afsluiten met ongeveer 500.000 vaten per dag aan olie. De nominale capaciteit van Payara is vastgesteld op 220.000 vaten per dag, maar het zou vijf maanden duren voordat dit wordt bereikt.

Tot nu toe hebben de Liza Phases One en Two Projects Guyana eind juni 2023 een inkomstenstroom opgeleverd van in totaal 2,7 miljard USD. De hervonden olierijkdom heeft de regering niet alleen in staat gesteld haar inkomstenstromen te diversifiëren, maar ook de afhankelijkheid van traditionele industrieën te verminderen en te investeren in kritieke infrastructuur en sociale projecten. Dit heeft ook ongekende mogelijkheden geopend voor het creëren van banen, buitenlandse investeringen en economische groei, waardoor de algehele levensstandaard van de bevolking is gestegen.

More
articles